Wij maken affiliate toegankelijk!

Verwachte ontwikkelingen affiliate marketing

In de toekomst kijken blijft ‘koffiedik kijken’ maar er kunnen natuurlijk wel voorspellingen worden gedaan. Jennifer Kok bijvoorbeeld, blogger bij en eigenaar van Affiliateblogger.nl, heeft zich recent uitgesproken over haar verwachtingen ten aanzien van affiliate in 2019. Jennifer denkt dat in 2019 partnershipmarketing centraal zal komen te staan. Wat is partnershipmarketing en hoe staat dit in verhouding tot affiliate marketing? Zijn er nog andere ontwikkelingen? De toekomst kan vaak worden voorspeld aan de hand van een kijkje in het verleden. We kijken daarom eerst eens naar de ontwikkeling van affiliate marketing van de afgelopen tijd.

Grote toename affiliate marketing

Eén ding is duidelijk, affiliate marketing is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Logisch, want er zijn heel veel bedrijven en dus adverteerders die vechten om een plekje op het internet. Hun producten en diensten moeten bekend worden onder een zo groot mogelijk publiek. Immers, dit zorgt voor meer verkopen. Duidelijk is dat content publishers en bloggers de meeste klanten aan zich weten te binden. De klant wil dus graag worden geïnformeerd en niet alleen een website met koopjes en kortingen. Goede, informatieve teksten en leuke blogs worden gewaardeerd. Een reis boeken is één ding, een website bezoeken waar je meer leest over het land van je keuze trekt wel degelijk meer bezoekers.
Populair tussen publisher en adverteerder is de fixed fee. Een vaste vergoeding voor de publisher die hij of zij in ieder geval krijgt. De publisher is daardoor extra gemotiveerd zijn best te doen zoveel mogelijk conversies te genereren.
Tenslotte blijkt ook data en technologie heel belangrijk voor succes. Goede technologie zorgt voor efficiëntie en is extra belangrijk als er sprake is van internationale campagnes.

Samenwerking wordt belangrijker

Veruit de meeste vormen van samenwerking tussen publisher en adverteerder komen tot stand via een affiliate netwerk zoals TradeTracker of Daisycon. We zien daar echter wel een verschuiving. Hier komt partnershipmarketing om de hoek kijken. Adverteerders willen graag persoonlijk contact met hun publisher(s) en besluiten een eigen affiliate netwerk op te zetten. We zien dit al gebeuren bij de grotere bedrijven zoals Wehkamp en Coolblue. Zij zetten accountmanagers in waardoor ook beter gebruik kan worden gemaakt van slimme technologie. Er zijn echter genoeg, vooral kleinere bedrijven die geen ruimte hebben voor direct contact met hun publisher en kiezen voor het gemak van een affiliate netwerk. Echter, de trend partnerschipmarketing neemt duidelijk verder toe. Samenwerking tussen partijen neemt een steeds centralere plaats in met als doel rechtstreekse deals en het delen van inzichten. Daarbij wordt ook steeds meer samengewerkt met derden zoals tekstschrijvers en bloggers.

Misvattingen worden afgestraft

Toen affiliate marketing nog in de kinderschoenen stond, was het eenvoudig hiermee geld te verdienen. Een of meer websites, banners en producten in de webshop en scoren maar. Publishers die denken zo snel geld te kunnen verdienen worden tegenwoordig afgestraft. Het vraagt wel degelijk een investering om een goede publisher te zijn. Dit kan een investering in geld zijn, in tijd of in beide. Sommige marketeers zijn niet enthousiast over affiliate marketing, zij denken dat het om slimme trucjes van handige jongens gaat. Dat is al lang niet meer zo. Publishers kunnen twijfelen of affiliate marketing een slimme zet is omdat zij menen dat de adverteerder alle macht heeft. Het klopt, een adverteerder keurt affiliate sites en beslist over de toekenning van de conversies. Echter, adverteerders die hiermee niet goed omgaan zullen snel zonder publishers komen te zitten.

Affiliate marketing loont

Ben je bereid te investeren? Deze vraag geldt zowel voor de publisher als de adverteerder. Of ze nou kiezen voor “gewone” affiliate marketing of voor partnershipmarketing.
Voor de adverteerder geldt dat het tijd, geld en inspanning kost om een goed affiliate programma op te zetten. Er moeten banners, demo’s en feeds worden gemaakt, er moet onderzoek worden gedaan en er moeten goede publishers worden gevonden. Voor welke commissie structuur kies je, welke promotiematerialen, wat zijn de regels en voorwaarden en hoe ga je de tracking inrichten.
Publisher worden vraagt ook een investering. Waar en hoe ga je webshops (laten) maken, voor welke adverteerder kies je, welke commissiestructuur spreekt je aan. Ga je bloggen, tekst schrijven, kan je dat zelf of moet je iemand inhuren? Wil je één op één contact met je adverteerder en kies je voor partnershipmarketing of ga je voor een adverteerder van een affiliate netwerk? Waar je ook voor kiest, als je het slim aanpakt en bereid bent je tijd en kennis en eventueel geld te investeren, dan kan je als publisher zeker goed geld verdienen op het internet.