Wij maken affiliate toegankelijk!

SEA & SEO Wat kies jij?

Je (affiliate) website onder de aandacht brengen bij een groot publiek, dat is je doel. Hoe bereik je dat? Zet je SEA in, of SEO? Of beide? We kijken eerst wat SEA en SEO ook al weer precies is en hoe je ze het beste kan inzetten. En wat heeft de oude marketing term ‘Above and below the fold” hier mee te maken?

De term ‘Above and below the fold’ komt uit de krantenwereld en betekent in het Nederlands ‘Boven en onder de vouw’. Een krant wordt meestal gevouwen en de tekst boven de vouw is ‘kostbaarder’ dan onder de vouw. Adverteren op die bovenste helft was -en is- dan ook populair. Iets dergelijks is nu ook van toepassing in de wereld van internet en laptops. Zo hoog mogelijk zichtbaar zijn, op het scherm, zonder te scrollen. Dat wordt tegenwoordig ‘above the fold’ genoemd. Natuurlijk is er op het beeldscherm geen vouw zoals bij een krant. Sterker, er is geen absolute grens aan te geven want elk scherm is anders qua afmetingen en daarbij heeft niet iedereen dezelfde zoomstand. De ene bezoeker van je website, of van een zoekmachine ziet dus veel meer dan de ander. Hoog scoren is daarom belangrijk, hoe hoger hoe beter, hoe meer mensen je boodschap zullen zien.

Wat staat er bovenaan?

SEA betekent zoekmachine adverteren en advertenties staan per definitie bovenaan. Het eerste wat je dan ook ziet, na het ingeven van een zoekopdracht, zijn advertenties. SEA. De kortste weg om bovenaan te staan en het levert gegarandeerd bezoekers op. Handig? Ja en nee. Natuurlijk is het fijn om te weten dat je bovenaan zult staan in de zoekresultaten maar je moet er wel flink voor betalen. Zoekmachine adverteren is niet goedkoop en draagt een groot onzeker element in zich. De mensen die namelijk op jouw advertentie klikken zijn misschien helemaal geen potentiële kopers. Als je elke dag 100 kliks hebt à €2 dan betaal je €200 per dag zonder dat het misschien iets, of veel te weinig, oplevert. Zo ben je wel snel door je geld heen. Het is daarom heel belangrijk dat je, indien je voor SEA kiest, een heel bewuste, goed uitgedachte campagne opzet. Je moet voortdurend de resultaten volgen en bijstellen om SEA goed in te zetten en de kosten en baten goed in de gaten houden. Doe je het goed, dan is SEA een prima manier om snel klanten voor je affiliate website te krijgen.

EN SEO?

SEO is zoekmachine optimalisatie. Dit betekent dat je je uiterste best doet om je website zo in te richten dat Google en andere zoekmachines je website goed vinden, zonder dat je daar voor hoeft te betalen. Het worden organische zoekresultaten genoemd. Ze staan altijd onder de SEA resultaten. En dus vaak ‘below the fold”, onder de vouw, vaak niet zichtbaar zonder te scrollen. Toch is SEO uiterst zinvol.

Ten eerste kost het niets. Je staat gratis hoog in de zoekmachines. Het maakt niet uit of er 1000 mensen op klikken zonder dat ze iets kopen. Het kost jou namelijk ook niets. Dat is bij SEA wel anders. Er zijn een heleboel mensen die de SEA advertenties overslaan en meteen doorgaan naar de organische zoekresultaten. Zij willen geen advertenties maar websites die er echt toe doen. Websites die het hebben verdiend om hoog te scoren en dus ook echt dat te bieden hebben waarnaar ze hebben gezocht.

Een hoge positie met SEO

Met SEA heb je meteen een hoge positie, dezelfde dag nog. Met SEO niet, dat kost tijd. Je website moet goed zijn, snel laden en goed zijn ingericht. Daarnaast is content, tekst dus, de sleutel tot hoge SEO scores. En goede teksten schrijven, of laten schrijven, kost tijd. Het kost daarom ook veel tijd om met SEO hoog te gaan scoren in de zoekmachines. Dat kan wel maanden duren.

Goede content schrijven is ook niet eenvoudig. Kon je vroeger gewoon een heleboel teksten het internet opslingeren waarin de zoekwoorden waren verwerkt, tegenwoordig kan dat niet meer. Google houdt daar niet van. Google wil goede teksten, zowel inhoudelijk als relevant én goed geschreven, van een bepaalde lengte met goed keyword gebruik. Ga er maar aan staan. Toch loont het zeker weten om voor goede content te zorgen. Kan je zelf niet schrijven, dan verdient een SEO tekstschrijver zich op termijn dubbel en dwars terug.

Wat voor content heb je nodig?

Allereerst moet je website zelf zijn voorzien van goede teksten. Teksten waarin staat wat je verkoopt, zeker als je affiliate bent. Je concurrentie op de affiliate markt wordt steeds groter dus je moet zien dat je je kan onderscheiden van anderen. Dat kan je doen door bijvoorbeeld interessante teksten te schrijven over je product. Je website moet ‘leven”. Bijvoorbeeld door een wekelijkse blog te schrijven. Promoot je als publisher auto-onderdelen? Schrijf elke week een review over een bepaald onderdeel. Promoot je keukenspullen? Schrijf over recepten en verwerk de keukenspullen in je verhaal. Of neem een vlog op waarin je de spullen laat zien en deel die vlog overal op social media. Promoot je meubels? Vertel in goede teksten waar het hout vandaan komt voor je meubels, waar de tapijten worden gemaakt, wat bamboe is of promoot op social media “de stoel van de week”.
Door interessant, inhoudelijk en verrassend te zijn kan jij je onderscheiden met SEO en zo een hoge positie bereiken in de zoekmachines. Mensen aan je binden, een vaste klantenkring opbouwen en bekendheid krijgen.

Combineren van SEO en SEA

Het combineren van SEO en SEA is een geweldige strategie. Je zult moeten investeren in beide, qua geld en qua inspanning. Heb je geen geld, kies dan voor SEO en heb geduld. Heb je wel wat te besteden dan kan je voor de korte termijn gaan voor SEA en voor de langere termijn voor SEO.
Terwijl je teksten schrijft, of laat schrijven en zo je website laat groeien, zet je SEA in. Vanaf de eerste dag sta je bovenaan in de zoekmachines. Langzaam zie je dat je meer organische bezoekers zult krijgen, naarmate je website meer groeit en meer bekendheid krijgt. Totdat je SEA niet meer nodig hebt en je al je potentiële klanten voor je affiliate website via SEO krijgt, helemaal gratis en voor niets.