Wij maken affiliate toegankelijk!

Inspirerende content loont

Tot voor kort werden publishers beloond voor de “laatste klik” en werd inspirerende content te weinig beloond. De klik die leidde naar de adverteerder en waarna vervolgens een aankoop werd gedaan was de enige die telde. Dit is het meest gangbare model van affiliate marketing. Vaak werd en wordt gekozen voor het plaatsen van een advertentie van de adverteerder op de eigen website. Een klik op zo’n advertentie kan al direct tot commissie leiden. Dat ligt aan de gemaakte afspraken.

Er zijn allerlei verdienmodellen waaronder ook het aanbrengen van leads. Hoewel bij een klik op een advertentie nog geen verkoop tot stand komt, heeft de adverteerder wel kans op een nieuwe klant. Dit noemen we een lead. Andere soorten leads zijn onder meer het inschrijven op een nieuwsbrief of het geven van adresgegevens.

Wat is er de laatste tijd nou veranderd aan dit model van affiliate marketing? Het werd duidelijk dat dit model niet helemaal eerlijk is. Immers, hoe is de klant terecht gekomen op de website van de publisher? Dat gebeurt regelmatig door inspanningen van weer andere mensen. We noemen dit het traject dat de klant aflegt, ook wel de klantreis. Het beloningsstelsel van tegenwoordig houdt veel meer rekening met de inspanningen van mensen die uiteindelijk leiden tot een aankoop. Transavia heeft in samenwerking met TradeTracker dan ook een hernieuwde aanpak voor het beloningsstelsel afgesproken.

Nieuwe afspraken over het beloningsstelsel

Het nieuwe beloningsstelsel is gebaseerd op Real Attribution. Door dit model in te zetten worden alle publishers die betrokken zijn bij de traject dat de klant aflegt (financieel) gewaardeerd. Dit wordt ook wel de customer journey genoemd, de klantreis in het Nederlands. Een klant komt ergens vandaan, is ergens geattendeerd op het product van de adverteerder en zo terecht gekomen op de website van de publisher. Vaak gaat het om inspirerende content op andere websites. Deze mogelijkheid vormt een nieuwe uitdaging voor publishers. Zij die voor goede content zorgen, of laten zorgen, hebben een streepje voor.

Wat is goede, inspirerende content?

Content betekent “inhoud”. Websites met een goede inhoud worden door Google beter gevonden, scoren hoger in de zoekresultaten en worden vaker bezocht. Ook de bezoekers waarderen sites met een goede content beter. Het gevolg hiervan is dat er sneller wordt geklikt op advertenties en linkjes. Het gaat om de hele website maar met content wordt met name de tekst op de website bedoeld. Goede, inspirerende content moet aan allerlei eisen voldoen. Natuurlijk moet de tekst foutloos zijn maar daarnaast is er meer nodig.

De teksten moeten lekker leesbaar zijn, inhoudelijk kloppen en de bezoeker aanspreken. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor zogenaamde blogs. Het is namelijk ook zaak om de website “levend” te houden. Er is een grote wedloop gaande op het internet om hoog te scoren in zoekmachines. Een van de manieren om dat te bereiken is het regelmatig plaatsen van interessante blogs op je website.
Behalve teksten zijn ook afbeeldingen belangrijk, is de vormgeving belangrijk en de website moet ook snel werken en verder voldoen aan alle eisen. Denk aan eenvoudige betaalmogelijkheden en algemene informatie over privacy voorwaarden.

Toegevoegde waarde

Het nieuwe model van TradeTracker en Transavia ziet er op toe dat iedereen die bijdraagt, toegevoegde waarde heeft, ook recht heeft op een vergoeding. Hoe dichter bij de uiteindelijk koopklik, hoe meer waardering. Met andere woorden: hoe dichter een publisher in de tijdlijn zit tot de uiteindelijke aankoop of boeking, hoe hoger de waardering en dus de commissie. Publishers die zorgen voor goede content die voorheen geen voordeel hadden van hun activiteiten, hebben dat nu wel. Naar verwachting heeft dit nieuwe model grote gevolgen voor affiliate marketing. Er is een groei mogelijk van bijna 40% nieuwe, actieve publishers.

Hoe kom je aan goede content

Niet iedereen is in staat goede content te verzorgen. Mooie afbeeldingen kan je vrij eenvoudig kopen maar goede teksten vind je minder makkelijk. Vaak zal het nodig zijn om een tekstschrijver in te huren. Tekstschrijvers, zeker SEO tekstschrijvers, weten precies wat je wel en niet moet doen. Bij goede content speelt ook het keyword gebruik een rol. Het keyword gebruik is de laatste tijd nogal veranderd. Was het eerst zaak om een keyword zo vaak mogelijk te gebruiken, tegenwoordig werkt dat juist averechts. Keywords moeten met mate, maar wel op de juiste plek worden gebruikt. De tekst mag nooit lijden onder het keyword gebruik. De tekst moet inspirerend zijn en goed leesbaar.

Behalve op de website zelf kan je content ook gebruiken om in te zetten op social media. Dagelijks of wekelijks nieuwtjes, aanbiedingen of interessante informatie delen op Facebook en Instagram. Via dergelijke kanalen vinden publishers snel een nieuwe doelgroep en afzetmarkt voor hun adverteerder.