Wij maken affiliate toegankelijk!

Hoeveel affiliate shops zijn er in Nederland?

Recent heeft Affiliate Academy onderzoek gedaan naar het aantal affiliate programma’s in Nederland. Hoeveel programma’s zijn actief en welke branches zijn het meest populair? Affiliate Academy komt met een rapport dat we hier eens nader bekijken. Let op, het betreft hier alleen de aantallen affiliate programma’s. Er is niets bekend over het al dan niet succesvol zijn van de programma’s en over bijvoorbeeld de omzet en inkomsten ervan.

Meer dan 3000 affiliate programma’s

Om het aantal affiliate programma’s te onderzoeken heeft Affiliate Academy gekeken naar de grote netwerken die actief zijn in Nederland. Dit is natuurlijk een vrij summier onderzoek omdat er ook heel wat publishers actief zijn buiten de netwerken om. Het werkelijke aantal affiliate programma’s ligt dus nog beduidend hoger dan de ruim 3000 die te vinden zijn bij de grotere netwerken.

De verdeling bij de affiliate netwerken is als volgt:

  • Tradetracker: 1760 actieve affiliate programma’s
  • Daisycon: 731 actieve affiliate programma’s
  • Awin: 560 affiliate programma’s
  • Tradedoubler: 80 affiliate programma’s.

Duidelijk is dat Tradetracker de meeste adverteerders en publishers heeft. Deze 4 netwerken tezamen zijn goed voor ruim 3000 affiliate programma’s. Er zijn echter nog meer programma’s die draaien in Nederland.

Affiliate programma’s buiten de netwerken

Een grote groep affiliate programma’s dat draait buiten de netwerken om zijn de zogenaamde partnerprogramma’s. Grote e-commerce bedrijven werken lang niet altijd samen met een affiliate netwerk maar hebben hun eigen partnerprogramma. Voorlopig zien we dit alleen nog bij de grotere ketens omdat er een flinke investering voor nodig is om een eigen programma op te zetten en draaiende te houden. Er is technische kennis voor nodig en mankracht. Niet alleen voor de opzet van een affiliate programma maar ook voor het beheer en het onderhoud. Voorbeelden van bedrijven met een eigen partnerprogramma zijn onder meer Coolblue, Adidas, KLM en Wehkamp.

Dan is er ook nog een groep(je) mensen dat op eigen houtje bezig is met affiliate marketing. Snelle jongens met kennis van programmeren en het bouwen van websites, kleinere affiliate netwerkjes of webbouwers. Door de snellere veranderingen in technische know how en in de markt is deze groep nog steeds klein.

Welke affiliate onderwerpen zijn populair

Met stip bovenaan staan de reiswebsites. Zowel bij Tradetracker (312 programma’s) als bij Daisycon (111 programma’s) en Tradedoubler (27 programma’s) vormen de reis webshops de grootste groep als het gaat om affiliate programma’s. Awin vormt hierop een uitzondering. Daar staat de groep affiliate programma’s reizen op de vierde plek. De eerste plaats wordt daar, met stip, ingenomen door Retail en shopping met meer dan 400 affiliate programma’s.
Andere populaire affiliate programma’s zijn webshops voor mode, wonen en voor gezondheid.

Waarom zijn reizen, mode, wonen en gezondheid zo populair

De reden voor de populariteit van deze 4 grootste publiekstrekkers (reizen, mode, wonen, gezondheid) is vooral gelegen in het feit dat de doelgroep zo groot is. De doelgroep bestaat uit zowel mannen als vrouwen, van alle leeftijden en alle inkomensgroepen.
Kijken we bijvoorbeeld naar mode: iedereen heeft kleding nodig, jong & oud, arm & rijk. De ene groep is vooral aan het speuren naar koopjes en aanbiedingen, een andere groep vooral naar exclusieve producten.

Wonen doen we ook allemaal en bij iedereen moet op zijn tijd de bank worden vernieuwd, een heel huis worden ingericht of de badkamer opgepimpt. We zijn veel en vaak bezig met ons huis en de inrichting daarvan. Ook met vakantie gaan, luxe reizen of een paar weken op de camping, doen we graag. Gezondheid gaat ons natuurlijk allemaal aan.

De geboden commissies in deze 4 grote affiliate programma’s zijn vaak ook wat hoger dan in andere programma’s. De concurrentie is immers ook heel groot.

Promoten van reizen is erg populair

Een andere reden voor populariteit van bepaalde affiliate programma’s is de manier van promoten. Dat is sterk het geval bij de affiliate programma’s voor reizen. Als publisher moet je een zo groot mogelijke groep potentiële kopers zien te vergaren. Mensen die jouw website weten te vinden en daar inkopen doen. Immers, dan kan jij commissie verwachten. Reizen lenen zich natuurlijk uitstekend voor promotie. Vooral bloggen is tegenwoordig erg populair. Niet alleen omdat het leuk is en klanten trekt maar ook omdat het je vindbaarheid in de zoekmachines erg verbetert. Google houdt van goede en interessante teksten en zal je webshop hoger ranken naarmate er meer inhoudelijk sterke tekst op staat. Bloggen is dan een uitstekend idee en het mes snijdt aan twee kanten: je vindbaarheid gaat omhoog waardoor je meer bezoekers kunt verwachten én je kan je blogs delen op social media zoals Facebook waardoor je doelgroep nog sneller toeneemt.

Schrijven over reizen is leuk en je hebt veel mogelijkheden. Reisverhalen, informatieve teksten over bepaalde landen, steden, visums, voedsel, openbaar vervoer en ga zo maar door. Het aantal te verzinnen onderwerpen is bijna eindeloos. En niet te vergeten: je kunt er zéér aantrekkelijke afbeeldingen bij zetten.

Ongeveer hetzelfde geldt voor andere populaire affiliate programma’s zoals wonen en gezondheid. Over deze onderwerpen zijn ook veel interessante, leuke of zelfs grappige dingen te vertellen. Onderwerpen waarover je moeilijk kunt schrijven en bloggen of niet geschikt zijn om aantrekkelijke afbeeldingen van te tonen, liggen lastiger bij het promoten.

Wat kies jij?

Overweeg je aan de slag te gaan als publisher dan moet je natuurlijk kiezen wie en wat je wilt gaan promoten. Belangrijk is in ieder geval dat je iets gaat doen dat bij je past. Er zijn inmiddels duizenden affiliate programma’s dus je zult je best moeten doen om op te vallen en klanten aan je te binden. Als je voor de populaire branches kiest zul je daarvoor meer je best moeten doen dan wanneer je minder concurrentie hebt. Je zult flink moeten bloggen of andere manieren moeten vinden om je hoofd boven het maaiveld uit te steken en je producten aan de man te brengen. Daar staat tegenover dat als het je lukt, je ook een heel leuke inkomstenbron kunt hebben aan affiliate marketing.