Wij maken affiliate toegankelijk!

Focus op online verkoop: Zara en H&M

Dat de online verkoop een steeds grotere plek inneemt wordt maar weer eens bewezen door het sluiten van winkels door belangrijke ketens. Zowel Zara als H&M, de grotere en bekende kledingketens, hebben recent besloten winkels te gaan sluiten. De focus van deze modegiganten komt nog meer te liggen bij de online verkoop.

Waar vroeger de stad werd afgestruind naar de leukste en nieuwste modeartikelen, doen we dat nu vooral op internet. Lekker thuis, vanuit je eigen stoel met ook nog eens de mogelijkheid prijzen te vergelijken van duizenden producten, bij verschillende winkels. Super handig en winkelen kan nu overal: in de pauze op je werk, tijdens een slapeloze nacht of in de wachtkamer van je tandarts.

Sluiting al eerder in gang gezet

Het is natuurlijk al een tendens van langer; steeds meer ketens besluiten fysieke winkels te sluiten en de focus meer te gaan leggen op de online verkoop. Het gaat nog steeds niet om een massale sluiting wat Zara en H&M betreft. Dat is bij sommige ketens wel anders; die besluiten over te gaan op alleen nog online verkoop en sluiten alle winkels. Webshops hebben zo hun eigen problemen, vaak gerelateerd aan de kosten van retouren. We zien al jaren een trend waarin winkels sluiten, vaak als gevolg van financiële problemen omdat het aantal klanten in de fysieke winkels sterk terugloopt. Natuurlijk hadden we te maken met een economische crisis en speelde dat een rol maar ook de grotere wens om online te winkelen leidde tot minder klanten in de winkels.

Dubbele lasten noopt tot kiezen

Winkels brengen natuurlijk kosten met zich mee. Er is een pand nodig, koop of huur, een inventaris, de voorraad moet steeds optimaal zijn, er is personeel nodig. Dit brengt veel kosten met zich mee. Een webshop lijkt misschien goedkoop maar ook een webshop kost geld. Er is technisch personeel nodig en de webshop moet dagelijks geoptimaliseerd. Personeel voor de klantenservice en niet te vergeten de enorme aantallen verzendingen en retouren die elke dag terugkomen. Steeds meer mensen winkelen online zoals ze dat in een fysieke winkel doen. Rondkijken, kiezen en passen. Voor een webshop betekent dat: klanten die flink wat artikelen bestellen, thuis bekijken en passen en een groot deel weer retourneren. En die retouren kosten geld. Daarbij verwacht de huidige klant dat retouren gratis is zodat Zara en H&M en andere online winkels flink moeten toeleggen op al die retouren.
Kortom, die ketens moeten keuzes maken. Zowel dure winkels als levendige webshops wordt te duur en drijft de prijs van hun artikelen onaanvaardbaar op. Kiezen dus.

Vorig jaar veel winkels gesloten

Even in cijfertjes: H&M zou vorig jaar zo’n 140 winkels hebben gesloten. Het doel hiervan was om allereerst de financiën op orde te krijgen. Het plan was om er later weer zo’n 175 te openen maar dat voornemen is al verwezen naar de prullenbak. Er wordt nu gesproken van 130 nieuwe winkels. Vraag is natuurlijk of dat echt gaat gebeuren.

Zara sloot vorig jaar maar liefst 355 winkels. Zij reppen niet over nieuwe winkels maar kondigen juist nog meer sluitingen aan. Voornemen is nog eens 250 winkels te sluiten. Dit raakt ook Nederland. H&M sloot twee winkels in Nederland, de winkel in Rijswijk en de winkel in Lelystad. Eind van dit jaar (2019) sluit de winkel in Groningen.

Nieuwe webshops

Waar grote aantallen winkels worden gesloten, wordt opnieuw flink geïnvesteerd in nieuwe webshops. Het Spaanse Inditex, het moederbedrijf van Zara, heeft tal van nieuwe webshops geopend, onder meer in Saoedi-Arabië, Egypte, Libanon, Israël, Marokko en Indonesië.
H&M legt zich vooral toe op het verbeteren van de bestaande webshops. Ze beloven een betere navigatie op de webshops, kortere levertijden en duidelijker productomschrijvingen en betere afbeeldingen.

Verschuiving

Het is niet meer te vermijden, er vindt een grote verschuiving plaats in winkelland. Sommige winkels verdwijnen helemaal, óók bekende ketens. Sommige gaan failliet en bestaan niet meer, andere gaan over op alleen nog webshops. Het straatbeeld verandert hiermee ook ingrijpend. Onze bekende ketens zien we steeds minder in de binnenstad. Nieuwe merken en vooral ook soorten winkels doemen op. Wat dat betreft is een nieuwe tendens de combiwinkel. Kappers waar je ook een drankje kunt drinken, natuurwinkels waar je je nagels kunt laten lakken of een massage kunt ondergaan. De bakkers waar je een kopje koffie drinkt of geniet van je ontbijtje waren hierin koploper.