Wij maken affiliate toegankelijk!

Wat zijn de meest voorkomende afkortingen?

Als je wil beginnen met affiliate marketing, of je bent er al mee bezig, kom je in allerlei blogs en handleidingen waarschijnlijk een hele hoop afkortingen tegen. Termen zoals CPS, CPL, CPC, CPM en CTR zijn termen die vaak voorkomen in blogs of uitleg over affiliate marketing, die veel publishers niet kennen of door elkaar halen, die wel heel erg belangrijk zijn om te begrijpen wat je aan het doen bent. Daarom in deze blog: alle afkortingen die je nodig hebt als affiliate publisher. 


De vergoedingsmodellen

Als affiliate publisher wil je natuurlijk geld verdienen. Om te weten waar je precies vergoedt voor, is het handig om de belangrijkste afkortingen te kennen die gebruikt worden om aan te duiden op welke manier een publisher zijn/haar geld verdient. 

Wat betekent CPS, PPS en CPO?

CPS, PPS & CPO betekenen allemaal hetzelfde. Namelijk dat de publisher een bepaalde commissie krijgt op basis van elke verkoop die via zijn of haar site gemaakt wordt. Bij de meeste adverteerders ligt de commissie tussen de 5% en 10% van de verkoopprijs van de bestelling die een klant doet via de website van een affiliate publisher. Dit is een van de meest gebruikte vergoedingsmodellen en dus zeer belangrijk om te kennen als publisher. Voorbeeld: een klant doet via jouw website een bestelling van 100 euro, en de adverteerder geeft een commissie van 10%, verdien je aan die klant 10 euro.

Afkortingen voluit geschreven:
CPS: Cost Per Sale
PPS: Pay Per Sale
CPO: Cost Per Order 

Wat betekent CPM?

Cost per mile is de tweede afkorting die we behandelen en wederom een vergoedingsmodel. Cost per mile wil zeggen dat de affiliate publisher betaald wordt per 1000 “impressions” die een affiliate genereert. Een impression is meestal elke keer dat een persoon het advertentiemateriaal van een adverteerder te zien krijgt. Een website die advertentie banners heeft kan dus bijvoorbeeld op deze manier betaald worden voor die advertentiebanners.

Afkorting voluit geschreven:
CPM: Cost per mile 

Wat betekent CPL, PPL en CPA?

CPL, PPL en CPA betekenen allemaal hetzelfde. Namelijk datde publisher betaald wordt voor elke lead die hij of zij levert aan een adverteerder. Een lead kan veel verschillende dingen inhouden en verschilt dus ook per adverteerder. Voorbeelden van veelgebruikte leads zijn het inschrijven voor de nieuwsbrief van een bepaalde adverteerder, het aanmelden voor een gratis proefaccount of het maken van een account op een site.

Afkortingen voluit geschreven:
CPL: Cost Per Lead
PPL: Pay Per Lead
CPA: Cost Per Action 

Wat betekent CPC en PPC?

CPS en PPC betekenen hetzelfde. Cost per click of Pay Per Click zijn de laatste afkortingen van de vergoedingsmodellen die we bespreken in deze blog en betekent dat de publisher betaald wordt voor elke klik op het advertentiemateriaal van een adverteerder. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een tekstlink of een advertentie banner van een adverteerder. De commissie die betaald wordt per klik wordt van tevoren afgesproken tussen adverteerder en publisher. Afhankelijk van het product wat gepromoot wordt, ligt de commissie per click meestal ergens tussen de 2- en 50 cent.

Afkortingen voluit geschreven:
CPC: Cost Per Click
PPC: Pay Per Click 


Andere afkortingen

Buiten de vergoedingsmodellen zijn er nog meer belangrijke afkortingen die een beginnend publisher wel moet weten. Die gaan we bespreken in de rest van deze blog. Deze afkortingen zijn een stuk breder en zal je waarschijnlijk al vaker hebben gezien dan de afkortingen voor de vergoedingsmodellen. Vooral voor publishers die nog niet begonnen zijn, zijn deze afkortingen handig om bepaalde blogs beter te begrijpen. 

Wat betekent CTR?

De click through rate, In het Nederlands klikfrequentie, geeft de verhouding weer tussen het aantal keren dat een advertentie wordt bekeken en het aantal keren dat de advertentie ook echt aangeklikt wordt door de bezoeker. Dit getal is belangrijk om te bepalen hoe succesvol je website is in het geven van vertrouwen en aantrekkelijk maken van een product. Een gemiddelde CTR ligt ongeveer rond de 1%. Je rekent de CTR uit door het aantal klikken op een advertentie te delen door het aantal views. Gelukkig hoef je dit meestal niet zelf uit te rekenen, maar wordt dit vaak voor je gedaan, bijvoorbeeld door Google Analytics.

Afkorting voluit geschreven:
CTR: Click Through Rate 

Wat betekent SEO?

Misschien wel één van de belangrijkste termen binnen affiliate marketing en een van de termen waarmee je waarschijnlijk helemaal doodgegooid wordt: SEO. Deze afkorting staat voor Search Engine Optimization, wat vrij vertaald staat voor zoekmachine optimalisatie. Zoekmachine optimalisatie bepaalt hoe goed je website gevonden gaat worden in de zoekresultaten van Google. Heb je je website perfect geoptimaliseerd voor de zoekmachines, dan zal je website altijd als nummer één of een van de eersten gevonden worden wanneer de zoekwoorden die relevant zijn voor je website door iemand in Google ingetypt worden.

Afkorting voluit geschreven:
SEO: Search Engine Optimization 

Wat betekent SEA?

Bijna hetzelfde als SEO, maar toch helemaal anders: SEA. SEA staat voor Search Engine Advertising, wat inhoudt dat je Google betaald om helemaal boven aan te komen wanneer de zoekwoorden die relevant zijn voor je website gezocht worden door iemand. SEA-websites zullen altijd nog boven de beste SEO-websites staan en op Google zie je hier een groen tekstje bij staan die aangeeft dat het een advertentie is.

Afkorting voluit geschreven:
SEA: Search Engine Advertising 

Wat betekent H1, 2 en 3 headingtags?

H1, 2 en 3 zijn headingtags die gebruikt worden om de teksten op je website te optimaliseren voor Google. Het zijn koppen en sub koppen die je in je tekst kunt zetten, waardoor Google je website makkelijker kan indexeren en die dus helpen met je SEO. Ook zijn H-koppen handig om je tekst beter leesbaar te maken voor bezoekers.

Afkortingen voluit geschreven:
H1 headingtag
H2 headingtag
H3 headingtag 

Wat betekent CTA?

Een call to action betekent, vrij vertaald, een oproep om een actie uit te voeren. Dit zijn kleine, korte zinnetjes die je op elke webshop en veel andere websites tegenkomt, zonder dat je het misschien zelf doorhebt. Ze zijn bedoeld om je een bepaalde handeling uit te laten voeren, zoals het bestellen van een product of inschrijven voor een nieuwsbrief. Veelvoorkomende CTA’s zijn dan ook zinnetjes zoals: “bestel nu!”, “klik hier voor meer informatie”, “schrijf je nu in!” en soortgelijke zinnetjes.

Afkorting voluit geschreven:
CTA: Call To Action 

Dit waren de belangrijkste afkortingen

Met de afkortingen die je nu hebt gelezen, kun je waarschijnlijk in het begin een heel eind komen. Natuurlijk zijn er altijd nog meer afkortingen die gebruikt worden om andere dingen aan te geven, maar dit zijn de belangrijkste afkortingen die je het meest tegenkomt in blogs en handleidingen over affiliate marketing. Daarom zijn dit ook de woorden die we hebben gekozen voor in deze blog en die je het beste als eerste kunt leren en kennen.