Wij maken affiliate toegankelijk!

Wat is het verschil tussen een affiliate, publisher, adverteerder en een merchant?

De begrippen affiliate, adverteerder, merchant en publisher komen veel voor in de wereld van affiliate marketing. Je vraagt je waarschijnlijk in het begin af wat deze begrippen nou precies betekenen. Dat leggen we in dit artikel uit.

Bij affiliate marketing zijn drie partijen betrokken namelijk: 
1. De koper 
2. De verkoper (adverteerder/merchant) 
3. De tussenpersoon (affiliate/publisher) 

De koper komt in deze uitleg niet voor, dat is een duidelijk begrip. Dat zijn we immers allemaal.

Wat is het verschil tussen een affiliate, publisher, adverteerder en een merchant?

De adverteerder

Het affiliate verhaal begint bij de verkoper van een product. Iemand heeft iets dat hij graag wil verkopen en dat kan van alles zijn: auto’s, fietsen, boeken, bakproducten, kantoorartikelen en ga zo maar door. Vroeger werden deze producten allemaal in winkels verkocht. Met de komst van het internet zijn de zogenaamde webshops ontstaan: de online verkoop op het internet. Klanten hoeven de deur niet meer uit om in een winkel hun keus te gaan maken en een nieuwe fiets of een pak papier te gaan kopen.

De verkoper van tegenwoordig heeft vaak een combinatie van beide: een webshop en één of meer winkels. Grote bedrijven zoals Mediamarkt, de HEMA en Albert Heijn verkopen hun producten niet meer alleen in hun winkels maar ook in hun webshops. Zij hebben vaak wel een vast klantenbestand dat ook in de webshops komt maar dat klantenbestand willen zij maar al te graag uitbreiden. Kleinere webshops moeten al hun klanten op het internet zien te vinden. Een van de manieren om nieuwe klanten te vinden die in hun webshops kopen is via affiliate marketing. Als een verkoper gebruik gaat maken van affiliate marketing dan wordt hij een adverteerder.

De adverteerder is dus de verkoper van het product.

De Merchant

Kort en bondig: de merchant is dezelfde persoon als de verkoper/adverteerder. Merchant betekent in de affiliate wereld hetzelfde als adverteerder.

Los van elkaar hebben deze woorden natuurlijk ook nog andere betekenissen. Zo kan een adverteerder ook reclame maken op televisie of in een krant maar dan heeft dat niets met affiliate marketing te maken.

Ook het begrip merchant heeft meer betekenissen. Zo is een merchant onder andere ook een meer in Canada en kan het ook het hebben van een bepaald bankaccount betekenen. Maar deze betekenissen van merchant hebben niets te maken met affiliate marketing.

Het enige dat je hoeft te onthouden:
Adverteerder en merchant betekent in de wereld van affiliate marketing hetzelfde.

Affiliate woorden

De publisher

De publisher is de persoon die de advertenties van de adverteerder (merchant, verkoper) daadwerkelijk op zijn of haar website laat zien. Een publisher heeft een website die relevant is voor de producten van de merchant/adverteerder en maakt daarom reclame voor deze producten. Publisher komt van het woord publiceren en publiceren betekent laten zien. De publisher laat producten en/of de advertenties van de merchant/adverteerder zien op zijn website.

Een voorbeeld. Kees heeft besloten dat hij graag geld wil verdienen op het internet zonder daarvoor heel veel moeite te hoeven doen. Hij zorgt voor goede websites waarop hij ruimte heeft om advertenties en producten te laten zien van adverteerders. Een van zijn websites is speciaal voor de verkoop van fietsen. Op deze website voor fietsen laat hij een groot aantal fietsen zien van een of meer verkopers die geïnteresseerde kopers kunnen aanschaffen. Op de website van Kees vind je ook een heleboel accessoires voor fietsen zoals fietstassen, regenkleding of kilometertellers. Alle producten waarvoor Kees reclame maakt op zijn website zijn van webshops van adverteerders.

Waarom Kees doet Kees zoveel moeite producten van derden te promoten op zijn websites?
Het antwoord op deze vraag is dat wanneer iemand in de webshop van Kees klikt op bijvoorbeeld een mooie fietstas deze klik wordt geregistreerd (door het affiliate netwerk). Als diegene die heeft geklikt daadwerkelijk de fietstas bij de adverteerder koopt, dan krijgt Kees hierover een kleine commissie van de adverteerder. Zo verdient Kees zijn geld als publisher via affiliate marketing. Meestal worden percentages tussen de 3% en 10% betaald. Bij grotere aankopen kunnen de inkomsten uit affiliate marketing dus flink oplopen.

De affiliate

De affiliate is dezelfde persoon als de publisher. Dat is dus Kees. Kees is publisher + affiliate. Het betekent hetzelfde.

Het kan soms lastig zijn om het begrip affiliate te doorgronden omdat het niet alleen als aanduiding van een persoon wordt gebruikt maar ook als een begrip. Het begrip affiliate marketing wordt vaak afgekort tot “affiliate”.

Kees is een affiliate en doet aan affiliate (marketing).

Conclusie om te onthouden: 
Adverteerder = merchant 
Publisher = affiliate

De reden waarom voor dezelfde begrippen verschillende woorden wordt gebruikt is dat we tegenwoordig in een grotere wereld leven. Veel websites zijn in het Engels en daar worden andere woorden gebruikt dan in het Nederlands. Ook het woord merchant is van oorsprong Engels, hoewel je misschien eerder zou denken aan het Frans. Het is woord merchant is afkomstig van het oude Engelse woord marchant en betekent zoveel als “handelaar”. Het woord affiliate betekent in het Engels ook wel webmaster.

Affiliate woorden wolk

Wil jij net als Kees geld verdienen met websites?

Dat kan. Waarschijnlijk vraag je je af “Hoe kom ik aan websites en aan producten van adverteerders? Hoe krijg ik mijn commissie uitgekeerd?” Deze en vele andere vragen worden in de kennisbank van Stellia beantwoord.

Stellia is het enige CMS ter wereld dat volledig is toegespitst op affiliate marketing. In een handomdraai maak je een website en je kunt kiezen uit verschillende pakketten. Kies eerst voor het gratis proefpakket met één website om te kijken hoe het werkt en of het iets is voor jou. Behalve de kennisbank vind je veel meer informatie en hulp: een uitgebreide keuze uit handleidingen en leuke filmpjes waarin je kunt zien hoe alles werkt. Je kunt ook altijd bellen voor support als je er niet uit komt. Heb je de smaak te pakken van affiliate marketing dan kan je kiezen uit pakketten met 10, 20 of 50 websites. Meer kan natuurlijk ook. Maak verder gebruik van extra mogelijkheden zoals het uitbreiden van je producten per website of extra updates.