Wij maken affiliate toegankelijk!

Wat is een affiliate netwerk?

Een affiliate netwerk is een plek waar vraag en aanbod op het gebied van affiliate marketing bij elkaar komt. Adverteerders kunnen daar geschikte publishers vinden en publishers kunnen daar geschikte adverteerders vinden. Zij hebben elkaar nodig: zonder publishers hebben adverteerders geen of veel minder verkopen, leads of kliks. Zonder adverteerders kunnen publishers hun affiliate website niet vullen met producten om te promoten.

In Nederland zijn er verschillende affiliate netwerken waar je je als publisher kunt aanmelden. Stellia werkt over het algemeen met Tradetracker, Daisycon en Adtracktion maar er zijn ook nog andere affiliate netwerken zoals Zanox en Tradedoubler. Publishers kunnen zich doorgaans gratis aanmelden bij een affiliate netwerk maar adverteerders moeten meestal wel betalen voor de diensten van het netwerk. Meestal moeten zij eenmalig opstartkosten betalen en daarna moet een adverteerder meestal een maandelijkse vergoeding betalen voor het onderhouden van lopende campagnes.

Wat doet het affiliate netwerk nog meer?

Een affiliate netwerk beschikt over speciale software waarmee de conversies kunnen worden bijgehouden. Met andere woorden het netwerk houdt exact bij welke aankopen of clicks via welke publisher zijn gegenereerd. Er wordt berekend op hoeveel geld de publisher recht heeft en het affiliate netwerk betaalt de vergoedingen, meestal maandelijks, aan de publishers uit.

Wat doet een affiliate netwerk

We laten een voorbeeld zien

Je hebt besloten publisher te worden en je aan te sluiten bij een affiliate netwerk. Nadat je je hebt aangesloten bij een affiliate netwerk, in dit voorbeeld nemen we TradeTracker, zie je een overzicht van de aangesloten adverteerders. Je kunt op je gemak kijken welke adverteerders er allemaal zijn, wat ze verkopen, hoeveel commissie ze bieden en uit welke campagnes je kan kiezen.

Je zoekt een voor jou geschikte adverteerder uit en kiest voor een campagne. De producten die tot die campagne behoren kan je inladen in jouw affiliate website. Dit is niet moeilijk, sterker, het is heel eenvoudig. Via Stellia kan je hulp krijgen bij alle stappen, zowel in de handleiding als in de leuke filmpjes van Luc en Rida. Ja kunt natuurlijk ook altijd bellen voor support.

Tenslotte maak je je affiliate website helemaal naar jouw zin. Kies voor leuke kleuren en afbeeldingen, afgestemd op de campagne. In dit voorbeeld heb je gekozen voor een adverteerder van babyspullen en je hebt nu een leuke website vol met baby artikelen die je kunt gaan promoten. Schrijf leuke teksten voor op je website of laat dit doen. Ook kan je kiezen om je website te promoten op bijvoorbeeld Instagram. Hoe meer informatie hoe beter je website wordt gevonden in de zoekmachines.

Je eerste verkopen via het affiliate netwerk

Inmiddels heb je een mooie website, voorzien van duizenden artikelen op het gebied van babyspullen. Je hebt die ingeladen met behulp van de campagne van de adverteerder die jij hebt uitgekozen. Het is wachten op je eerste inkomsten!

Dan is het zover, je krijgt bericht van TradeTracker dat er een eerste verkoop heeft plaatsgevonden. Al snel volgen er meer. Wat is er precies gebeurd? Iemand heeft op jouw affiliate website geklikt op een leuk artikel, een speeldoosje, en is doorgeleid naar de webshop van jouw adverteerder. De persoon in kwestie heeft uiteindelijk het speeldoosje gekocht. Op dit moment wordt bij het affiliate netwerk hiervan aan aantekening gemaakt. Natuurlijk geheel geautomatiseerd!

Jij hebt nu recht op de afgesproken commissie van (bijvoorbeeld) 10%. Het speeldoosje is verkocht voor €25 en jij hebt dus 10% daarvan verdiend: €2,50. Dezelfde week wordt er nog meer verkocht via jouw affiliate website:

– Een slaapkamersetje (€250)
– Een hanglampje (€30)
– Een leuke plaat voor aan de muur van de babykamer (€10).

In totaal zijn er via jouw affiliate website producten verkocht (inclusief het speeldoosje) voor €315 en je krijgt hierover 10% commissie. Je verdient dus in totaal €31,50. Het affiliate netwerk heeft dit precies bijgehouden en zal jou dit bedrag uitbetalen.

CPS

Hoe werkt de uitbetaling?

Natuurlijk krijg je niet meteen elke verkoop via jouw website direct uitbetaald. Dit zou betekenen dat het affiliate netwerk duizenden transacties per dag moet doen. Meestal is er een maandelijkse betaling van de inkomsten van de maand ervoor. Er is wel een drempelbedrag vastgesteld en deze bedraagt €25. Heb je in een maand €25 of meer verdiend, dan krijg je dit op je bankrekening gestort. Heb je minder inkomsten gehad dan blijft dat bedrag staan tot de volgende maand en wordt het geld uitgekeerd tijdens een maandbetaling waarbij je de €25 wel hebt bereikt.

Affiliate uitbetalen

Het is zaak om je adverteerders en campagnes zorgvuldig te kiezen. Hoeveel commissie krijg je, wat voor soort producten worden verkocht? Natuurlijk brengen dure spullen meer geld op dan goedkope. Bedenk echter dan dure spullen ook minder vaak worden verkocht. Het is natuurlijk leuk als je een dure babykamer van €2000 kunt verkopen en zo in één keer €200 verdient. Dit zal echter niet elke dag gebeuren. De verkoop van kleine frutsels die een euro kosten levert natuurlijk ook niet veel op. Het is daarom verstandig te kiezen voor een campagne waar je van alles wat hebt: dure en minder dure producten. Maar je kunt natuurlijk ook gokken op één verkoop per maand van een duurder product. Je bent helemaal vrij in je keuzes! Niet elke adverteerder biedt 10% commissie. Het kan minder zijn, of meer. Het kan ook gaan om een vast bedrag per verkoop of per lead. Bijvoorbeeld €10 voor elke lead die je aanbrengt.

Als je je eenmaal hebt aangesloten bij een affiliate netwerk, en dat kost niets, dan kan je rustig rondkijken wat jij de beste optie vindt. Meer of minder commissie, goedkope of dure producten, combinaties daarvan of misschien wil je alleen spullen verkopen die in de aanbieding zijn. Dat kan allemaal. Je kunt zo vaak van campagne veranderen als je wilt en ook meerdere campagnes naast elkaar laten lopen. Zo kan je ook uitproberen wat voor jou het beste werkt.

Stellia helpt je graag bij de opstart van je affiliate websites en in de handleidingen en Youtube video’s vind je nog veel meer uitleg over publishers, adverteerders, affiliate netwerken, campagnes en andere affiliate gerelateerde onderwerpen.