Wij maken affiliate toegankelijk!

Hoe werken de commissies?

Als publisher heb je allerlei affiliate programma’s en campagnes van adverteerders tot je beschikking. Deze programma’s en adverteerders hanteren verschillende soorten vergoedingen, de commissies.

De adverteerder biedt de affiliate een bepaalde commissie aan en soms zijn er per adverteerder meerdere mogelijkheden voor wat de commissies betreft. Voor deze verdienmodellen worden verschillende afkortingen gebruikt:

  • CPS 
  • CPL 
  • CPC 
  • CPM 

We leggen je hieronder uit wat deze afkortingen betekenen en hoe de verschillende commissies in elkaar zitten. Wat moet je precies doen en wat verdien je ermee? Op het moment dat een bezoeker op jouw website komt en op een advertentie klikt, wordt dit door het affiliate netwerk waarbij je bent aangesloten getraceerd. Het kan zo zijn dat je op dat moment direct al iets verdiend, enkel alleen door die klik. Meestal echter zal er meer voor nodig zijn: een lead of een verkoop van een product. Op dat moment krijg je namelijk een vergoeding voor deze verkoop die via jouw site is gegenereerd. Alleen het registreren van een klik is niet voldoende; de adverteerder moet bevestigen dat via jouw website een lead, een sale over een klik is gegenereerd.

Als de adverteerder dit heeft bevestigd dan wordt de vergoeding definitief toegekend. Hoe groter de verkoop qua bedrag, hoe hoger de vergoeding. Bij de meeste affiliate netwerken krijg je maandelijks uitbetaald. Je moet dan meestal wel minimaal €25 hebben verdiend. Indien dit niet het geval is, dan schuiven de inkomsten in een bepaalde maand naar de volgende maand. Overigens zit je nooit vast aan een bepaalde vorm van commissie. Je kunt de verschillende mogelijkheden combineren en keuzes maken per campagne of je campagnes wisselen.

De verschillende vergoedingsmodellen

CPS
De meest gebruikte vorm van commissie is de CPS commissie. Het betekent: Cost Per Sale. In het Nederlands: Kosten per verkoop. 
Bij het verdienmodel CPS beloont de adverteerder de publisher (= affiliate) met een percentage van het aankoopbedrag. De toekenning van de commissie geldt natuurlijk alleen wanneer de koper via jouw (affiliate) website is aangebracht. Het percentage dat je kunt krijgen ligt meestal tussen de 5 en 10%. Dit is een aantrekkelijk verdienmodel omdat zeker bij de verkoop van wat duurdere spullen, dit behoorlijk kan oplopen. Anderzijds is het daadwerkelijk verkopen van een product natuurlijk moeilijker dan alleen kliks of leads genereren. 

CPS affiliate

CPL
CPL staat voor Cost Per Lead. Hier wordt de publisher/affiliate beloond met een vaste afgesproken vergoeding bij het leveren van een lead. Een lead kan verschillende prestaties inhouden: een aanmelding voor het een of ander, een inschrijving voor iets, het bestellen van iets of bijvoorbeeld het sluiten van een overeenkomst. Bij een lead vindt er geen echte verkoop plaats, maar de adverteerder heeft wel degelijk belang bij het krijgen van leads. De adverteerder kan op deze manier een klantenkring opbouwen van potentiële kopers of een data base samenstellen van namen en adressen van mensen die belangstelling hebben voor zijn of haar product. Leads zijn ook heel geschikt voor bedrijven die niet direct spullen verkopen maar bijvoorbeeld diensten aanbieden.

CPL affiliate

CPC
CPC staat voor Cost Per Click. De adverteerder beloont bij dit verdienmodel een publisher voor elke klik op bijvoorbeeld een advertentie. CPC wordt ook wel aangeduid als PPC en deze afkorting betekent Pay Per Click. De publisher krijgt een vaste, vooraf afgesproken vergoeding voor elke klik die via zijn of haar affiliate website wordt gegenereerd. Het belang van de adverteerder kan zijn het bereiken van een zo groot mogelijke groep geïnteresseerden in zijn of haar product of dienst. Het verdienmodel van de Cost Per Click is voor veel doelgroepen en de meeste affiliate websites en geschikt verdienmodel.

CPC affiliate

CPM
De CPM tenslotte betekent Cost Per Mile. In dit verdienmodel beloont de adverteerder de publisher voor het genereren van 1000 impressions. Een impression betekent dat door de browser van de bezoeker van de bedoelde webpagina (waar bijvoorbeeld een advertentie op staat) wordt opgeroepen. De bedoeling van de commissie voor CPM is dat de adverteerder bekend wordt onder een groot aantal personen die eventueel klant kunnen worden. 

De meeste adverteerders bieden hun affiliates een vergoeding voor gegenereerde verkopen. Als je een goede website hebt met flink wat bezoekers, dan is dit ook voor de affiliate meestal de meest aantrekkelijke vorm van zaken doen omdat dit het meeste geld oplevert. Let op: hoe duurder het product dat je verkoopt, hoe meer commissie. De verkoop van een tuinhuisje brengt meer op dan van een kruiwagen en een kruiwagen weer meer dan de verkoop van een bloempot.

Geld verdienen met affiliate

Wil je het ook eens uitproberen, affiliate worden? Kies dan voor het gratis probeer account bij Stellia. Met het Stellia CMS heb je in een handomdraai je eigen website en je kunt op de website precies lezen hoe je dat moet doen. Je kunt dan meteen rondkijken bij een affiliate netwerk, bijvoorbeeld TradeTracker, en zien welke commissies er allemaal zijn en hoe ze werken. J

e kunt op YouTube leuke filmpjes bekijken en zien hoe het allemaal werkt en je krijgt zoveel hulp als je nodig hebt bij het maken van je website. Overigens is dat heel gemakkelijk en kom je er meestal zelf wel uit. Er is telefonische support, er zijn uitgebreide handleidingen op de website van Stellia, er zijn voorbeelden en de filmpjes op YouTube. Gemakkelijker kan het niet.

Vind je het leuk en heb je zin om een echte affiliate te worden dan kan je een pakket met 10 of 20 websites nemen en beginnen met echt geld verdienen. Je kunt zoveel switchen als je wilt met de commissies en alle mogelijkheden uitproberen. Je zit nooit aan een bepaalde campagne of bepaalde adverteerder vast. Je kunt dus alles helemaal optimaliseren totdat het naar je wens is en je inkomsten voldoen aan je verwachtingen.
Als je echt de smaak te pakken hebt, dan kan je je aantal affiliate websites nog uitbreiden naar 50 en als dat nog niet genoeg is zijn er mogelijkheden voor meer uitbreidingen. Kijk op de website van Stellia voor alle mogelijkheden, de verschillende pakketten en neem gerust contact op als je nog vragen hebt.