Wat is het verschil tussen een affiliate, publisher, adverteerder en een merchant?

De begrippen affiliate, adverteerder, merchant en publisher komen veel voor in de wereld van affiliate marketing. Je vraagt je waarschijnlijk in het begin af wat deze begrippen nou precies betekenen. Dat leggen we in dit artikel uit.

Bij affiliate marketing zijn drie partijen betrokken namelijk:
1. De koper
2. De verkoper (adverteerder/merchant)
3. De tussenpersoon (affiliate/publisher)

De koper komt in deze uitleg niet voor, dat is een duidelijk begrip. Dat zijn we immers allemaal.


Synoniem woordgroepen affiliate adverteerder

De adverteerder

Het affiliate verhaal begint bij de verkoper van een product. Iemand heeft iets dat hij graag wil verkopen en dat kan van alles zijn: auto’s, fietsen, boeken, bakproducten, kantoorartikelen en ga zo maar door. Vroeger werden deze producten allemaal in winkels verkocht. Met de komst van het internet zijn de zogenaamde webshops ontstaan: de online verkoop op het internet. Klanten hoeven de deur niet meer uit om in een winkel hun keus te gaan maken en een nieuwe fiets of een pak papier te gaan kopen.

De verkoper van tegenwoordig heeft vaak een combinatie van beide: een webshop en één of meer winkels. Grote bedrijven zoals Mediamarkt, de HEMA en Albert Heijn verkopen hun producten niet meer alleen in hun winkels maar ook in hun webshops. Zij hebben vaak wel een vast klantenbestand dat ook in de webshops komt maar dat klantenbestand willen zij maar al te graag uitbreiden. Kleinere webshops moeten al hun klanten op het internet zien te vinden. Een van de manieren om nieuwe klanten te vinden die in hun webshops kopen is via affiliate marketing. Als een verkoper gebruik gaat maken van affiliate marketing dan wordt hij een adverteerder.

De adverteerder is dus de verkoper van het product.


De Merchant

Kort en bondig: de merchant is dezelfde persoon als de verkoper/adverteerder. Merchant betekent in de affiliate wereld hetzelfde als adverteerder.

Los van elkaar hebben deze woorden natuurlijk ook nog andere betekenissen. Zo kan een adverteerder ook reclame maken op televisie of in een krant maar dan heeft dat niets met affiliate marketing te maken.

Ook het begrip merchant heeft meer betekenissen. Zo is een merchant onder andere ook een meer in Canada en kan het ook het hebben van een bepaald bankaccount betekenen. Maar deze betekenissen van merchant hebben niets te maken met affiliate marketing.

Het enige dat je hoeft te onthouden:
Adverteerder en merchant betekent in de wereld van affiliate marketing hetzelfde.


Synoniem affiliate adverteerder

De publisher

De publisher is de persoon die de advertenties van de adverteerder (merchant, verkoper) daadwerkelijk op zijn of haar website laat zien. Een publisher heeft een website die relevant is voor de producten van de merchant/adverteerder en maakt daarom reclame voor deze producten. Publisher komt van het woord publiceren en publiceren betekent laten zien. De publisher laat producten en/of de advertenties van de merchant/adverteerder zien op zijn website.

Een voorbeeld. Kees heeft besloten dat hij graag geld wil verdienen op het internet zonder daarvoor heel veel moeite te hoeven doen. Hij zorgt voor goede websites waarop hij ruimte heeft om advertenties en producten te laten zien van adverteerders. Een van zijn websites is speciaal voor de verkoop van fietsen. Op deze website voor fietsen laat hij een groot aantal fietsen zien van een of meer verkopers die geïnteresseerde kopers kunnen aanschaffen. Op de website van Kees vind je ook een heleboel accessoires voor fietsen zoals fietstassen, regenkleding of kilometertellers. Alle producten waarvoor Kees reclame maakt op zijn website zijn van webshops van adverteerders.

Waarom Kees doet Kees zoveel moeite producten van derden te promoten op zijn websites?
Het antwoord op deze vraag is dat wanneer iemand in de webshop van Kees klikt op bijvoorbeeld een mooie fietstas deze klik wordt geregistreerd (door het affiliate netwerk). Als diegene die heeft geklikt daadwerkelijk de fietstas bij de adverteerder koopt, dan krijgt Kees hierover een kleine commissie van de adverteerder. Zo verdient Kees zijn geld als publisher via affiliate marketing. Meestal worden percentages tussen de 3% en 10% betaald. Bij grotere aankopen kunnen de inkomsten uit affiliate marketing dus flink oplopen.


De affiliate

De affiliate is dezelfde persoon als de publisher. Dat is dus Kees. Kees is publisher + affiliate. Het betekent hetzelfde.

Het kan soms lastig zijn om het begrip affiliate te doorgronden omdat het niet alleen als aanduiding van een persoon wordt gebruikt maar ook als een begrip. Het begrip affiliate marketing wordt vaak afgekort tot “affiliate”.

Kees is een affiliate en doet aan affiliate (marketing).

Conclusie om te onthouden:
Adverteerder = merchant
Publisher = affiliate

De reden waarom voor dezelfde begrippen verschillende woorden wordt gebruikt is dat we tegenwoordig in een grotere wereld leven. Veel websites zijn in het Engels en daar worden andere woorden gebruikt dan in het Nederlands. Ook het woord merchant is van oorsprong Engels, hoewel je misschien eerder zou denken aan het Frans. Het is woord merchant is afkomstig van het oude Engelse woord marchant en betekent zoveel als “handelaar”. Het woord affiliate betekent in het Engels ook wel webmaster.


Synoniem affiliate publisher

Wil jij net als Kees geld verdienen met websites?

Dat kan. Waarschijnlijk vraag je je af “Hoe kom ik aan websites en aan producten van adverteerders? Hoe krijg ik mijn commissie uitgekeerd?” Deze en vele andere vragen worden in de kennisbank van Stellia beantwoord.

Stellia is het enige CMS ter wereld dat volledig is toegespitst op affiliate marketing. In een handomdraai maak je een website en je kunt kiezen uit verschillende pakketten. Kies eerst voor het gratis proefpakket met één website om te kijken hoe het werkt en of het iets is voor jou. Behalve de kennisbank vind je veel meer informatie en hulp: een uitgebreide keuze uit handleidingen en leuke filmpjes waarin je kunt zien hoe alles werkt. Je kunt ook altijd bellen voor support als je er niet uit komt. Heb je de smaak te pakken van affiliate marketing dan kan je kiezen uit pakketten met 10, 20 of 50 websites. Meer kan natuurlijk ook. Maak verder gebruik van extra mogelijkheden zoals het uitbreiden van je producten per website of extra updates.
Klik hier om te starten!


Deel deze pagina


14 Reacties
 • Hool100%
  Geplaats op dinsdag 08 september 2020 om 06:21

  Omg die teksten worden steeds langer, wel echt goeie info. Waarom staan er eigenlijk geen video's op jullie website?

  Reactie van Stellia CMS:

  De video's over Stellia zijn te vinden op ons YouTube kanaal: http://youtube.com/stelliaaffiliatecms. M.v.g. Hans van Krieken

 • Rida_32
  Geplaats op dinsdag 25 augustus 2020 om 12:35

  ik ben een klein beetje sceptisch over het geld verdienen met affiliate websites

  Reactie van Stellia CMS:

  Beste Rida, De beste ervaring krijg je door het gewoon aan te gaan. Daar is het bij ons ook mogelijk om te beginnen met een proefaccount. Ik zou zeggen vraag deze vrijblijvend aan en ontdek of affiliate iets voor je is. Duizenden gebruikers zijn je al succesvol voorgegaan. Groet, Tim

 • Noort-Belle
  Geplaats op donderdag 30 juli 2020 om 20:21

  Het is zo verwarrend dat de verkoper in de affiliate wereld een adverteerder wordt genoemd. Als ik mensen uitleg wat ik precies doe dan begrijpen ze me nooit haha

 • Daans Daantje
  Geplaats op zondag 31 mei 2020 om 15:54

  Ik ben daan en ben 16 jaar. Ik moet nog naar school maar zou graag in mijn vrijetijd websites bouwen. Een maatje van mij is 17 en is lid bij jullie. Kan ik ook lid worden of ben ik nog te jong? Groetjes Daan

  Reactie van Stellia CMS:

  Hi Daans, ja dat is mogelijk maar wel met toestemming van je ouders over verzorgers. Tevens kan je maximaal 20 sites openen. Groetjes, Casper

 • Kersje
  Geplaats op zondag 29 maart 2020 om 11:32

  Hoeveel producten kan er op een affiliate website?

  Reactie van Stellia CMS:

  Beste Kersje, standaard is dat 5000. Je kan bij ons nog een keer uitbreiden met 5000 producten. Meer als dat raden wij af omdat Google moeite heeft dat soort grote websites te indexeren

 • Kersje
  Geplaats op zondag 29 maart 2020 om 11:32

  Hoeveel producten kan er op een affiliate website?

  Reactie van Stellia CMS:

  Beste Kersje, standaard is dat 5000. Je kan bij ons nog een keer uitbreiden met 5000 producten. Meer als dat raden wij af omdat Google moeite heeft dat soort grote websites te indexeren

 • Friedel
  Geplaats op zaterdag 21 maart 2020 om 21:52

  Bedankt voor de uitleg

 • Yara
  Geplaats op donderdag 11 juli 2019 om 13:11

  deze kennisbankje is zo relaxt

 • John
  Geplaats op vrijdag 21 juni 2019 om 21:40

  Wat een lap tekst haha, MAar wel leerzaam. Tof! gr, johnn

 • Maria
  Geplaats op vrijdag 15 maart 2019 om 05:56

  Het verschil is duidelijk :)

 • Theodorus
  Geplaats op woensdag 06 maart 2019 om 07:36

  Stel je toch eens voor iemand koopt een elektrische fiets van €2000,- via mijn link en ik krijg daar een commissie op van 10%. Dan heb ik toch snel even mooi €200,- euro verdiend :D

  Reactie van Stellia CMS:

  Beste Theo, dat klopt mits de sale wel wordt goedgekeurd. Tevens wordt de commissie berekend over het bedrag ex btw en ex verzendkosten. Groet, Tim

 • Heer, Melih
  Geplaats op donderdag 21 februari 2019 om 21:28

  Kan ik ook stellia in het buitenland gebruiken?

  Reactie van Stellia CMS:

  Hi Melih, ja zeker is dat mogelijk. Je kan je website naar alle mogelijk talen vertalen. Groetjes, Casper

 • Milad H.
  Geplaats op maandag 04 februari 2019 om 04:43

  lekker bezig Kees!!! Milad

 • Tobias Westerman-scholte
  Geplaats op donderdag 31 januari 2019 om 22:12

  I WANT TO BE KEESS, waar kan ik me inschrijven ik wil 100.000 websites bouwen! MoneysMoneys

  Reactie van Stellia CMS:

  Hi Tobias, 10.000 websites? Laten we eens beginnen met 10/20 websites. :-) Groetjes, Casper

Laat een reactie achter