Wat is affiliate marketing?

In dit artikel gaan we je precies uitleggen wat affiliate marketing inhoudt. Eigenlijk is affiliate marketing heel simpel als je eenmaal begrijpt wat er mee wordt bedoeld. Affiliate marketing is al zo oud als de weg naar Rome alleen gebeurt het tegenwoordig op een andere manier dan vroeger. We laten dat straks aan de hand van een aantal voorbeelden zien. Affiliate marketing gebeurt op het internet en betekent het samenbrengen van kopers en verkopers. Als affiliate ben jij de tussenpersoon bij het samenbrengen van koper en verkoper. Bij affiliate marketing zijn 3 hoofdpartijen betrokken: de verkoper, de affiliate en de koper.

Het kan voor enige verwarring zorgen dat “affiliate” op twee manieren wordt gebruikt:
1. Het begrip affiliate, hier wordt affiliate marketing bedoeld
2. De persoon affiliate, de tussenpersoon tussen koper en verkoper.

Om het nog verwarrender te maken wordt de persoon affiliate ook wel een publisher genoemd. Het bovenstaande rijtje verkoper-affiliate-koper kan dus ook worden geschreven als verkoper-publisher-koper. Het betekent hetzelfde.


De rol van de affiliate oftewel publisher

Als affiliate/publisher probeer jij nieuwe klanten te vinden voor de verkoper die je promoot. Het promoten van de spullen van de verkopen die je promoot doe jij in een winkeltje. Dat is je webshop op het internet. Je kunt in de webshop een bepaald product of verkoper promoten maar er ook meerdere verkopers vertegenwoordigen. Net wat je wilt. Je verkoopt de producten niet zelf. Zodra iemand op een product klikt in jouw webshop wordt deze persoon doorgeleid naar de website van de echte verkoper! Je hebt dus geen voorraden nodig en hoeft zelf niets te verzenden. We laten je nu drie voorbeelden zien om de positie van de affiliate/publisher te verduidelijken.


Voorbeeld 1: de vertegenwoordiger

Het beroep van vertegenwoordiger kennen we allemaal wel. Het is meestal een man en deze man gaat langs potentiele klanten om de producten van zijn baas te verkopen. In zijn auto heeft hij voorbeelden, ook wel monsters genoemd, van het product dat hij wil verkopen. Vroeger waren er veel vertegenwoordigers op de weg. De ene vertegenwoordiger ging klanten af met medische apparatuur, een ander met elektronica onderdelen en een volgende met toiletpapier met een geurtje. Door de producten te laten zien aan geïnteresseerden en de voordelen ervan te benoemen konden de vertegenwoordigers hun producten afzetten en zo nieuwe klanten vinden voor hun baas. Soms werden zij betaald met een vast loon, soms met een percentage van hun verkopen. Of een combinatie van beide.

We kennen ook allemaal wel de stofzuiger verkoper van heel lang verleden. Deze vertegenwoordigers gingen met hun stofzuiger de deuren langs om huisvrouwen te laten zien wat een stofzuiger allemaal kon en hen te verleiden er eentje aan te schaffen. Zij waren feitelijk affiliate voor de producent van de stofzuiger en kregen een commissie over elke stofzuiger die zij verkochten.


Affiliate voorbeeld vertegenwoorder

Als affiliate van nu doe je in feite hetzelfde. Je promoot de producten van een verkoper en probeert voor hem of haar nieuwe klanten te vinden. Kreeg destijds de vertegenwoordiger commissie over zijn verkopen, nu krijg jij als affiliate commissie over de aankopen die via jouw webshop zijn gedaan.


Voorbeeld 2: kinderpostzegels

De meesten van ons beginnen eigenlijk al heel jong, namelijk op de leeftijd van een jaar of 12, met werkzaamheden als affiliate. In de laatste groep van de basisschool worden we allemaal langs de deuren gestuurd met de Kinderpostzegels. Huis na huis bellen de kinderen aan om de kinderpostzegels te verkopen. Zij krijgen natuurlijk geen commissie over de verkoop van de kinderpostzegels maar ze proberen wel producten te verkopen voor een verkoper. De kinderen die de meeste kinderpostzegels weten te verkopen en krijgen soms een kleinigheidje en dit is dan in feite de commissie voor hun inzet.


Voorbeeld 3: de winkel

Winkels die wij op straat tegenkomen zijn in feite ook een vorm van affiliate marketing. In de winkels zijn namelijk allemaal producten van verkopende partijen en in de winkels kunnen kopers deze producten aanschaffen. De winkeliers zijn de tussenpersoon (de affiliate/publisher) en krijgen een stukje van de winst (de commissie). Voor elke verkoop van een product krijgen zij een paar centen of euro’s.

Of het nu om een platenzaak gaat waar de winkelier verschillende labels vertegenwoordigt of om een supermarkt waar tientallen zo niet honderden verschillende verkopers worden gepromoot of om een schoenenzaak.

Het verschil met winkels kan zijn dat vooraf moet worden geïnvesteerd. Winkeliers moeten vaak producten inkopen en maar zien dat ze deze weer verkopen. Dat vraagt natuurlijk om een grote investering en naast de inkoop hebben zij ook te maken met kosten voor hun winkel: huur, verlichting en verwarming en kosten voor personeel.

Als affiliate heb je maar een kleine investering te doen als je geld wilt verdienen. Je verdient geld op het internet met jouw eigen winkeltje: de webshop.


Voorbeeld van affiliate marketing

We lopen mee met Kees die aan affiliate marketing wil gaan doen. Hij wil graag producten gaan promoten voor een verkoper via een webshop en zo geld verdienen op het internet. Allereerst heeft hij natuurlijk een webshop nodig. Zelf maken van een website met een webshop vergt behoorlijk wat kennis en vaak ook een investering. Niet als je voor Stellia kiest!

Bij Stellia kan je je aanmelden en direct gebruik maken van het unieke CMS waarmee je in een handomdraai een eigen webshop hebt. Je kunt eerst een proefaccount nemen met een webshop en daarna kiezen uit verschillende pakketten met 10, 20 of 50 webshops.

Kees neemt eerst eens een proefaccount met een webshop. Dit kost hem niets en zo kan hij kijken hoe het werkt. Hij meldt zich aan en ziet dat hij als eerste een domeinnaam moet verzinnen en registreren voor zijn webshop. Omdat Kees in zijn vrije tijd graag fietst besluit hij fietsen en fietsonderdelen te gaan verkopen. Hij neemt als domeinnaam Mooiefietsen.nl.

Kees doorloopt op de website van Stellia alle stappen die helder en duidelijk zijn uitgelegd. Hij maakt een domeinnaam aan en meldt zich aan bij TradeTracker, het affiliate netwerk. Op de website van Stellia kan hij veel informatie vinden: in de kennisbank en in de handleidingen en hij kan ook filmpjes bekijken waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe alles werkt. Het openen van de webshop is een fluitje van een cent en Kees maakt de webshop helemaal naar zijn eigen wensen met kleuren en korte teksten.

Als laatste kiest hij bij TradeTracker uit de vele campagnes van verkopers. Er zijn er wel 1000! Hij kiest een geschikte verkoper van fietsen en fietsonderdelen en laadt heel simpel de producten van deze verkopende partij in zijn webshop. Nu is hij klaar om te beginnen met verkopen via internet. Hij is affiliate en doet aan affiliate marketing.

Om zijn webshop te promoten zodat er meer bezoekers op komen zorgt Kees voor leuke teksten op zijn website en maakt hij reclame op Facebook en andere social media. Na een paar weken komen de eerste klanten en krijgt Kees per verkocht product een percentage. Kees verkoopt nu vanuit zijn luie stoel fietsbellen, zadels, fietstassen en natuurlijk geheel nieuwe fietsen. Via zijn account bij TradeTracker kan hij dagelijks zien wat er allemaal is verkocht via zijn webshop en hoeveel commissie hij daarover krijgt. Kees houdt zijn webshop dagelijks bij en besluit al snel dat het niet bij die ene webshop zal blijven.


Affiliate marketing model

Affiliate marketing en Stellia

Stellia is het enige platform ter wereld waar je zo gemakkelijk webshops kunt maken die geheel zijn afgestemd op het geld verdienen met affiliate marketing. Het kost je vrijwel geen moeite om een webshop te openen waarna je producten kunt inladen en gelijk kunt beginnen met het verdienen van geld op het internet. Je hoeft niet als vertegenwoordiger je auto in, je hoeft niet als winkelier allerlei producten in te kopen en hoeft ook niet met stofzuigers langs de deuren.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over affiliate marketing. Zo zijn er verschillende vormen commissies: je kunt geld verdienen per click maar meestal verdien je als affiliate geld op het moment dat je daadwerkelijk een product verkoopt en krijg je gewoon een percentage van de winst. Misschien vraag je je ook af hoe de verkoper weet dat jij die nieuwe klant hebt aangebracht en dus recht hebt op de commissie. Dit wordt in de gaten gehouden door het affiliate netwerk door middel van de cookies op je website. Hierover kun je in andere artikelen meer lezen.
Hoe Stellia voor jou kan werken
Klik hier om te starten!


Deel deze pagina


14 Reacties
 • Azaaj Bilal
  Geplaats op dinsdag 23 juni 2020 om 16:32

  Hoe is het nou met Kees? Heeft hij al een lamborghini gekocht?

  Reactie van Stellia CMS:

  :-) wij moeten de eerste affiliate nog tegenkomen die een Lamborghini kan komen van zijn of haar affiliate inkomen

 • Simon
  Geplaats op donderdag 21 mei 2020 om 14:43

  Wij moesten vroeger opschool geraniums verkopen aan deur. Ik vond het verschrikkelijk en we mochten het geld niet eens zelf houden. Vaak verkocht ik dan alles in een keer aan mijn Oma. Mijn broertjes en zusjes hadden het zelfde idee, dus na 4 jaar stond heel haar tuin vol met geraniums haha

 • Antonius
  Geplaats op donderdag 30 april 2020 om 03:45

  Van alle voorbeelden die hier worden opgenoemd is denk ik affiliate marketing het simpelst. Ooh je zou toch met van die tupperware bakjes langs deuren moeten gaan OMG

 • Brietjes
  Geplaats op dinsdag 03 maart 2020 om 17:31

  Woow idd ja winkels zijn eigenlijk ook gewoon affiliates, eigenlijk is alles affiliate :D

  Reactie van Stellia CMS:

  Inmiddels bij ook jij affiliate geworden! Wens je veel succes nu je hebt besloten verder te gaan na je proefaccount. Groetjes, Casper

 • pepijn p
  Geplaats op maandag 02 maart 2020 om 05:21

  Geld verdienen op het internet is nog nooit zo makkelijk geweest denk ik

 • tes
  Geplaats op zaterdag 04 januari 2020 om 15:12

  Is stellia het enige platform ter wereld waar je affiliate websites op kunt maken? Tes x

  Reactie van Stellia CMS:

  Hi Tes, o nee hoor er zijn vele CMS platformen waar je website mee kan maken. Maar Stellia CMS is wel het enige platform waarop je op deze manier affiliate websites kan maken. Daarin is Stellia CMS marktleider. Groetjes, Casper

 • Werther
  Geplaats op donderdag 12 december 2019 om 22:46

  Goede voorbeelden!

 • Bloothooft
  Geplaats op dinsdag 05 november 2019 om 15:26

  Hoi, ik wil een pakket van 25 webshops!

  Reactie van Stellia CMS:

  Hallo Bloothoof, heb je al een proefaccount aangemaakt? Wij raden namelijk altijd aan om daar mee te beginnen. Tijdens je je proefaccount helpen wij je met het opzetten van je eerste affiliate webshop. Groetjes, Casper

 • Flores De Jong
  Geplaats op maandag 03 juni 2019 om 10:29

  Lang leven affiliate marketing!

 • Drey Czulinski
  Geplaats op vrijdag 17 mei 2019 om 10:26

  Er zijn toch 4 hoofdpartijen betrokken bij affiliate? Verkoper-Affiliate Netwerk-Publisher-Koper dacht ik

  Reactie van Stellia CMS:

  Hallo Drey, er zijn vier hoofdpartijen betrokken. De affiliate/publisher - Het CMS/ platform Stellia - Het affiliate netwerk - De adverteerders. Groetjes, Tim

 • Simsek98
  Geplaats op zondag 17 februari 2019 om 13:34

  die stofzuiger mensen zijn zwaar irritant, gelukkig bestaat er nou affiliate marketingwhahahaa XD

 • Cornelis Wijngaart
  Geplaats op zaterdag 16 februari 2019 om 17:11

  Hoi Stellia, ik ben al enige tijd bezig geweest met het inlezen op jullie website. Jezus wat hebben jullie een hoop informatie staan in de kennisbank zeg, echt geweldig! Ik heb ook Casper al een keer aan de lijn gehad, maar wilde toch nog even wat meer leren voor ik echt daadwerkelijk zou beginnen. Ik denk dat ik bijna alle teksten nu wel gelezen heb en het besluit heb genomen om een account aan te maken. Ik twijfel alleen nog of ik voor de 5 of 10 sites kies. Waar wordt er het meest voor gekozen, wat is slim? Ik geloof dat ik jullie reactie ook op de mail te lezen krijg toch? Nou ik hoor het wel. Vriendelijke, Groet Cornelis

  Reactie van Stellia CMS:

  Goedemorgen Cornelis, Ik bel je straks wel eventjes op met een antwoord. Tot straks aan de telefoon! Groetjes, Casper

 • Kimm
  Geplaats op zondag 06 januari 2019 om 18:51

  Stellia, jullie vergeten te zeggen dat je zelfs kunt kiezen tussen verschillende netwerken. Dat betekend nog meer verkopers, kassaaa!!!

  Reactie van Stellia CMS:

  Hallo Kim, er is inderdaad een enorm aanbod aan adverteerders. Een aanrader is ook het affiliate netwerk Awin. Veel succes met je affiliate webshops. Groetjes, Casper

 • MeGa
  Geplaats op zondag 21 oktober 2018 om 14:56

  Mega chill

Laat een reactie achter