Wij maken affiliate toegankelijk!
Indy drop shipping

Interview met Indy de Jong over dropshipping

We spraken met Indy de Jong, een klant van Stellia, over zijn ervaringen met dropshipping. Een paar maanden geleden meldde Indy zich bij Stellia als nieuwe klant. Nadat hij een proefaccount had gehad besloot hij aan de slag te gaan met affiliate marketing en richtte een aantal mooie websites in. Indy wilde echter graag snel geld verdienen en werd een beetje ongeduldig toen dat niet direct lukte. Hij weet nu dat je als affiliatie even geduld moet hebben voordat je je eerste conversies krijgt. Meestal duurt het zo’n 3 maanden voordat je resultaten gaat zien van je inspanningen als publisher. Eigenlijk is dit best een korte tijdsperiode maar als je dagelijks zit te kijken of je al verkopen genereert en dus commissie krijgt, kunnen 3 maanden ook best lang duren. Voor Indy voelde het in ieder geval als heel lang en hij besloot daarom zijn affiliate webshops in te ruilen voor dropshipping. 

Hoe beviel dropshipping? 

Indy antwoordde kort en bondig op onze vraag hoe dropshipping hem was bevallen: “Dropshipping is me echt ontzettend tegenvallen”.

Hieronder lees je waarom dropshipping hem zo is tegenvallen. 

“Ik las op verschillende platforms allerlei aantrekkelijke advertenties over dropshipping. Een werd van alles beloofd en vooral werd beloofd dat je snel veel geld kon verdienen met dropshipping. Ik besloot daarom van affiliate marketing over te stappen naar dropshipping. Ik richtte me daarbij voornamelijk op AliExpress. Bij AliExpress kun je voor heel weinig geld van alles en nog wat bestellen en de verzendkosten zijn heel laag, vaak maar €1. Ik bood dan ook allerlei producten van AliExpress aan in mijn eigen webshop voor een beetje meer dan ik er zelf voor moest betalen. Op het moment dat iemand iets bij mij bestelde, bestelde ik het bij AliExpress zodat ik het later naar mijn eigen klanten kon sturen. Er bleken echter allerlei addertjes onder het gras te zitten. 

Eén van de dingen waar ik tegenaan liep was het verzenden van de bestellingen. Ik betaalde zelf dan wel maar €1 voor de bestelling, als ik het vervolgens naar een klant hier in Nederland moest sturen en dan kreeg ik te maken met de Nederlandse verzendkosten. Die waren vaak €6,95 en die kosten moest ik dus in rekening brengen bij mijn klanten. Hierdoor werd kopen via mijn webshop natuurlijk veel minder aantrekkelijk. Mijn klanten zitten ook op internet en zien ook wat die spulletjes bij AliExpress kosten. Dus Waarom zouden ze bij mij meer betalen en ook nog eens €6,95 verzendkosten betalen?

Het volgende waar ik tegenaan liep was de administratie. Ik had inkoopfacturen nodig voor mijn aankopen bij AliExpress en om die te kunnen krijgen moest ik een speciaal programmaatje downloaden. Daarvoor moest ik AliExpress geloof ik iets van €60 betalen. Meteen een behoorlijke investering dus. Daarnaast moest ik natuurlijk mijn eigen administratie bijhouden, de BTW bijhouden en aangifte doen bij de Belastingdienst. Dit betekende meteen weer veel extra tijd die ik ermee kwijt was. 

Ik kreeg ook best wel veel telefoontjes van klanten. In een van mijn webshops verkocht ik producten voor de keuken. Veel dames die bij mij hadden gekocht belden mijn klantenservice om te vragen hoe de apparatuur werkte. Ja, dat weet ik natuurlijk ook niet en ik heb ook geen gebruiksaanwijzing bij de hand. Het was heel vervelend om die mensen helemaal niet te kunnen helpen en het geeft ook geen goed beeld van je verkoopactiviteiten. Ik had er vooraf helemaal geen rekening mee gehouden dat ik zoveel tijd kwijt zou zijn met mijn klantenservice activiteiten. Gelukkig heb ik zelf niet te maken gehad met retouren van verkeerd geleverde of defecte producten. Van andere dropshippers heb ik begrepen dat dat wel eens anders kan lopen. Sommige mensen zitten met een huis vol geretourneerde spullen. 

Al vrij snel heb ik besloten te stoppen met deze manier van dropshipping want het leverde me echt niks op, het kostte me alleen maar veel tijd en geld. Daarbij is dropshipping echt voor de korte termijn want je bouwt eigenlijk niks op. Je hebt geen website die autoriteit opbouwt en het is heel moeilijk om een vaste klantenkring op te bouwen”. 

En wat doet Indy nu? 

Indy heeft inmiddels weer affiliate webshops bij Stellia. Hij weet nu dat het even kan duren voordat hij inkomsten genereert maar dan heeft hij ook wat. Hij loopt geen risico’s, immers, niemand koopt iets bij hem maar klanten kopen bij zijn adverteerders. Die adverteerders zorgen voor het verzenden van aankopen, voor het retourbeleid en alles wat er verder aan vast zit. Indy promoot alleen en dat is wel zo rustig terwijl hij toch geld verdient. 

Inmiddels heeft Indy ook een eigen website. Hij bezoekt mensen thuis om hun aquarium schoon te maken en verkoopt dan direct producten voor hun aquarium. Dit bevalt hem heel goed want zo kan hij vaste klantenkring opbouwen. 

Indy wil graag iedereen waarschuwen voor die advertenties die jou willen lokken om aan dropshipping te beginnen. Veel van wat wordt beloofd wordt niet nagekomen en er zit veel meer aan vast dan je denkt. Het is niet zo dat dropshipping helemaal nooit een goede manier van geld verdienen kan zijn. Zelf heeft Indy nog steeds een dropshipping website, maar hij werkt alleen met Nederlandse leveranciers en met producten die hij kent en waarvoor hij een vaste klantenkring kan opbouwen. Spullen voor zijn werk als aquarium reiniger bijvoorbeeld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *