Martijn Warnas: Spreekstem
23 okt 2019

Martijn Warnas: Spreekstem

Auteur: Sonja Schwedersky

Er is een grote kans dat jij Martijn wel eens aan de telefoon hebt gehad! Hij is namelijk de stem die je hoort als je even ergens in de wacht staat. We zijn in gesprek met Martijn Warnas, eigenaar van Topvoiceover. Martijn heeft een heel bijzonder beroep waarbij hij zijn stem verhuurt aan bedrijven voor het inspreken van allerlei boodschappen. De eerste vraag die wij hem stelden was hoe hij Hans van Krieken van Stellia heeft leren kennen.

Martijn vertelt dat Stellia CMS hem een tijd geleden heeft benaderd voor het inspreken van een begroetingsboodschap op het antwoordapparaat van Stellia. Bel je met Stellia, dan krijg je dus de stem van Martijn te horen. Recent heeft hij ook de begroeting ingesproken voor de nieuwste activiteit van Stellia B.V. de organisatie achter Stellia CMS: de productie van uiteindelijk 100% circulaire plectrums gemaakt van oude lp’s.

Vertel eens wat over je werk Martijn

Een interview met Martijn is leuk; hij spreekt duidelijk en heeft een melodieuze stem. Het eerste wat Martijn kwijt wil is dat het inhuren van een professionele stem helemaal niet zo duur is als veel mensen denken. Althans, als je hem inhuurt. Sommige mensen denken dat het al snel duizenden euro’s kost maar niets is minder waar. Om de kosten van inspreken van boodschappen inzichtelijk te maken heeft hij dan ook heldere tarieven op zijn website. Met de calculator kan je simpel berekenen wat een opdracht je per woord gaat kosten waarbij ook de taal nog van belang is.

Het werk is heel gevarieerd

Vervolgens vertelt Martijn heel enthousiast over de opdrachten die hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Hij werkt veel voor videoproductiebedrijven en animatiestudio’s. De opdrachten lopen sterk uiteen wat karakter betreft: het inspreken van reclameboodschappen, stemgeluid onder video’s, bijvoorbeeld over bepaalde producten en het gebruik ervan maar ook het inspreken van rondleidingen in een museum doet hij veel.

Ga jij naar een museum en huur je een rondleiding met koptelefoon? Grote kans dat je de stem van Martijn zult horen. En niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Verder spreekt hij bijvoorbeeld wandelroutes en cursussen in en uiteraard veel begroetingsboodschappen voor telefooncentrales. Soms heeft Martijn zichzelf aan de lijn!

Zo word je spreekstem

Martijn begon in zijn jonge jaren bij de lokale omroep. Daar viel zijn stem op en werd hem wel eens gevraagd ook andere boodschappen in te spreken. Hij kreeg met enige regelmaat dergelijke klusjes maar daarnaast had hij ook nog een fulltime baan. De spreek-klusjes vroegen steeds meer van zijn tijd en Martijn vond het ook geweldig leuk om te doen. Soms zijn er heel leuke opdrachten bij waarbij hij een liedje moet zingen of gekke stemmetjes moet nabootsen. Na verloop van tijd heeft Martijn zijn vaste baan opgegeven en is zich geheel gaan wijden aan het inspreken van boodschappen. Zijn grote angst? Verkouden worden!

Veel informatie op de website

OP de website van Martijn vind je een schat aan informatie over zijn werk. Het leuke is dat je veel voorbeelden kunt beluisteren van ingesproken boodschappen, al dan niet met bijbehorende filmpje. Hier krijg je ook een nog beter idee van de enorme variatie in zijn werk en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Voor bedrijven is het heel plezierig als een mooie, professionele stem een welkomstboodschap inspreekt. Je hebt vast al wel eens gemerkt hoe lastig het is om zelf iets leuks in te spreken voor de voicemail van je telefoon.