Aan de slag met Stellia
15 nov 2019

Futureproof Community

Auteur: Sonja Schwedersky

Futureproof Community is dé website voor iedereen die onze toekomst en die van de aarde een warm hart toedraagt. Je vindt er uitdagingen en oplossingen in het kader van verduurzamen. Personen en bedrijven, werkgevers en evenementen op het gebied van futureproof, verduurzamen, milieu en aanverwante zaken. Circulair ondernemen is een belangrijk onderdeel van de Futureproof.Community. Zo is men constant op zoek naar webwinkels die circulaire producten verkopen. De regionale website 040circulair.nl is tot stand gekomen door samenwerking tussen Next Circle en MVO Nederland.

Next Circle is een initiatief van Bas Luiting. Hij heeft 20 jaar ervaring als circulair ondernemer en bedenkt innovatieve oplossingen voor circulaire vraagstukken. Tijdens zijn radioprogramma “Radio Circulair” brengt hij elke donderdagmiddag via Rararadio.org nieuws en achtergrondverhalen uit het circulaire domein. Natuurlijk afgewisseld met muziek. Bas beschikt over een breed netwerk bestaande uit mensen uit het onderwijs, de High Tech Campus en wetenschappers.

MVO Nederland is een beweging bestaande uit ondernemers in de nieuwe economie. Met elkaar vormen zij een netwerk van partners dat samen innoveert en implementeert om een nieuwe economie te bereiken. Een toekomstbestendige economie die klimaatneutraal en circulair is. MVO Nederland toont graag de kortste route naar de nieuwe economie, ondersteunt bedrijven, werkt samen met overheden en financiers om tot het beste resultaat te komen. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa.


Wat is circulair ondernemen

Een circulaire economie is een economisch systeem waarbij zo slim en zuinig mogelijk wordt omgegaan met producten en diensten maar vooral ook met grondstoffen. Doel daarbij is tevens om het hergebruik van grondstoffen en producten te maximaliseren. Een tweede doel is de waarde vernietiging daarbij te minimaliseren. Het is nog een vrij nieuw begrip maar wel heel erg populair. Steeds meer bedrijven tonen interesse in circulair ondernemen en doen ook moeite om het te implementeren binnen hun bedrijf. Bij Futureproof Community staat circulair ondernemen centraal en vind je informatie, hulp en innovatieve ideeën.


Uitdagingen en oplossingen

De website van Futureproof Community is heel handig ingedeeld. Zo is er een apart tabblad waar je gerealiseerde oplossingen en uitdagingen kunt vinden. Twee voorbeelden.

De Gemeente Tilburg heeft met passie en creativiteit een innovatief project uitgevoerd. Het ging om hoekbureaus die niet meer van deze tijd waren en niet meer werden gebruikt. Tegelijkertijd ging de gemeente terug van zes naar twee stadskantoren. De hoekbureaus werden niet weggegooid en vervangen maar omgebouwd tot rechte bureaus die voldoen aan de eisen van deze tijd. De twee nieuwe stadskantoren werden bovendien voorzien van alle faciliteiten om duurzaam ondernemen mogelijk te maken.

Moduplus creëert meubelcombinaties van slechts twee elementen die oneindig kunnen worden herschikt tot nieuwe formaties. Een knap staaltje van duurzaam ondernemen. De elementen genieten een lange levensduur, kunnen worden hergebruikt en gerecycled. De zitmeubels bestaan uit rugelementen en zitelementen en er zijn poot- en koppelstukken waarmee elke denkbare combinatie kan worden gemaakt: een fauteuil, een zitgroep of een ziteiland bijvoorbeeld. Er is ook nog eens helemaal geen gereedschap nodig om nieuwe creaties te maken. Ook de zitting zelf is duurzaam: gemaakt van duurzaam, sterk materiaal dat licht van gewicht is (Expanded PolyPropylene) en dit materiaal is eenvoudig te vormen en te recyclen. De meubel-elementen zijn volledig herbruikbaar. De bekleding kan worden afgenomen, gewassen en is eenvoudig te vervangen. Naast deze meubelelementen biedt Moduplus ook gecertificeerd textiel en tafels.

Bibliotheek en events

Een van de aparte pagina’s van Futureproof Community is gereserveerd voor de bibliotheek. Hier vind je allerlei interessante informatie waarmee je je kennis over de circulaire economie kunt verrijken. Lees alles over een zonnige toekomst, over duurzaam ondernemen, reeds gerealiseerde projecten en interviews met interessante mensen.

Op de pagina events lees je alles over projecten uit het verleden en aanstaande projecten, lezingen, cursussen en workshops. Een voorbeeld: van 10-15 november 2019 was er een handelsmissie naar Ethiopië. Nederlandse inkopers konden tijdens deze trip leren kleding, schoenen en accessoires aanschaffen. Je ontdekt tijdens de trip de beste looiers en fabrikanten van Afrika die metaalvrij leer ontwikkelen dat onder eerlijke omstandigheden is gelooid.

Op 10 oktober is het de dag van de duurzaamheid voor schoolkinderen. Met de jeugd wordt gewerkt aan het opleiden van talent voor de toekomst, ook wat duurzaam ondernemen betreft. Op 4 februari 2020 is er een speciale dag binnen de Week van de Circulaire Economie. Deze dag geven een aantal partijen uit Hardenberg aandacht aan de rol van de jeugd met onder andere een voorleesactie. De boodschap is “Laten we jeugd en jongeren vroegtijdig betrekken bij de uitdagingen die we in Hardenberg hebben voor een gezonde lokale economie”. Een mooi initiatief.

Lees meer over duurzaam ondernemen en de circulaire economie op de website van Futureproof Community of sluit je aan.

Wil je ook meedoen in een circulaire economie? Kijk dan even op de website van https://deweekvandecirculaireeconomie.nl/