Wij maken affiliate toegankelijk!

Affiliate website maken? Stap voor stap uitgelegd

Affiliate marketing is een makkelijke maar tijdsintensieve manier om online geld te verdienen. Dit doe je door producten of diensten van anderen te promoten en commissie te verdienen voor elke verkoop die via jouw referral-link wordt gemaakt. De beste platforoms voor het maken van een affiliate website zijn WordPress en Stellia. In dit artikel lees je hoe je in beide systemen eenvoudig een website maakt en online geld verdient.

Zelf een affiliate website maken of uitbesteden?

Er zijn op het internet allerlei platforms te vinden waar je gratis een website kunt maken. Dat lijkt misschien aantrekkelijk, maar een affiliate website maken betekent wel dat je aan allerlei voorwaarden moet voldoen. Je bezoekers moeten veilig kunnen winkelen, je moet heel regelmatig updaten én je site moet voldoen aan de richtlijnen van Google. Niet eenvoudig dus.

Een affiliate website te laten maken is een optie, maar kost je al snel minimaal €500,-. Het duurt wel even voordat je je investering er uit hebt. Een betere optie is om zelf een affiliate website te maken; zo leer je direct meer over hoe je de website optimaal inricht om goed te scoren in zoekmachines: SEO. Dit is het belangrijkste aspect van affiliate marketing.

Affiliate website maken

WordPress affiliate website maken

Wie van schrijven houdt en een affiliate blog wil beginnen, kan het besten starten via WordPress. Vrijwel alle blogs worden met WordPress gemaakt. Waar het vroeger nog vrij lastig was om een goede site te bouwen, is het nu een fluitje van een cent:

Stap 1: wat is je niche?

Voordat je begint met een website bouwen, is het belangrijk om een niche duidelijk te hebben. Zorg dat je een niche kiest met voldoende zoekvolume en waar je graag over leest en schrijft. Veel concurrentie maakt niet uit; er zijn altijd mogelijkheden om goed te scoren. Voorbeelden van niches zijn: fitness, tuin, vakanties, tiny house, vissen, keukengerij, baby’s en wonen.

Stap 2: domeinnaam en hosting

Veel beginnende websitemakers stoppen hier direct, omdat het het een klein beetje technisch wordt. Toch is het zaak om door te zetten. Dit is wat je moet doen: ga naar Vimexx.nl en check of de domeinnaam die je in je hooft hebt nog beschikbaar is. Kies vervolgens op registreren en afrekenen. Als het goed is heb je nu een domeinnaam gekocht. Maar daar kun je niets mee, als je geen hosting hebt. Hosting zorgt ervoor dat je website live op het internet komt. Door op de domeinaam te klikken in Vimexx, kies je voor ‘kies een hostingpakket’. Vervolgens kies je ‘webhosting compleet’. Dit kost je nog geen tientje per maand. Het zorgt dat de website veilig, betrouwbaar en snel is.

Naast Vimexx zijn er veel andere partijen waar je een domeinnaam en hosting kunt kopen. Vaak verschillen de prijzen niet super erg. Wil je bijvooreeld bij Cloud86.nl je domein en hosting regelen? Dan kun je het best onderstaande instructievideo doornemen.

Stap 3: installeer WordPress

De meeste hostingproviders bieden eenvoudige installatie-opties voor WordPress. Log in op je hostingaccount, zoek naar de WordPress-installatie-optie en volg de instructies om WordPress op je domein te installeren. Dit is super eenvoudig. Kom je er niet uit? Zoek dan voor hulp via een YouTube-video of neem contact op met de klantenservice van de hosting. Ze helpen je graag verder.

Stap 4: kies een geschikt WordPress-thema

Kies een WordPress thema dat geschikt is voor affiliate marketing. Er zijn veel thema’s beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor affiliate websites, maar kosten vaak wel geld. Zoek in ieder geval naar een thema dat responsief, snel en aanpasbaar is. Je kunt thema’s vinden in de WordPress themabibliotheek of op websites van derden zoals ThemeForest. Op Starterstemplates kun je veel gratis thema’s vinden. Zorg er voor dat je een blog- of magazinethema kiest aangezien je veel wil bloggen. Hierbij een paar opties:

Goed om te weten: deze thema’s kun je letterlijk importeren op jouw website. Je neemt dan als het ware de gehele website gratis over. Het enige wat je hoeft te doen is de tekst, kleuren en foto’s veranderen. Kom je er niet uit om een template/thema te installeren binnen WordPress? Laat je dan begeleiden aan de hand van een video. Je kunt ook op Fiverr iemand je erg goedkoop laten helpen.

Stap 5: installeer en activeer plugins

Voeg functionaliteit toe aan je website door relevante plugins te installeren en te activeren. Enkele essentiële plugins voor een affiliate website zijn:

  • Yoast SEO: Voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je content.
  • Easy Table of Contents: Voor automatische inhoudsopgaves bij blogs.
  • WP Forms: Voor contactformulieren op je website.
  • Elementor: Om je website eenvoudig aan te passen.

Stap 6: schrijf content op basis van een contentplanning

Als je website eenmaal staat, kun je tal van andere zaken instellen om de boel te optimaliseren. Denk aan een koppeling met Google Analytics en Search Console en een sitemap mapen. Echter is het voor te stellen dat al deze termen nieuw voor je zijn en je gewoon wil beginnen. Daarom kun je in dit stadium alvast beginnen met het maken van een contentplanning. Het werkt simpel: kijk welke subonderwerpen er in je niche zijn.

Bij sportvissen zijn karpervissen en snoekvissen bijvoorbeeld subonderwerpen. Op basis van die subonderwerpen maak je ondewerpen om over te schrijven. Bijvoorbeeld: de 10 best hengels voor karpervissen of de 10 beste kunstaasjes voor snoekvissen in 2024. Heb je een planning? Schrijf dan elke dag een uitgebreide blog die in alle opzichten beter is dan de eerste drie zoekresultaten in Google. Als je dit een aantal maanden volhoudt is het een kwestie van tijd voor je websitebezoekers krijgt.

Stap 7: voeg affiliate links toe

Zodra je waardevolle inhoud hebt gecreëerd en na een aantal maanden bezoekers hebt, kun je relevante affiliate producten of diensten aanbevelen aan je lezers. Voeg je affiliate-links op een natuurlijke en niet-opdringerige manier toe aan je content. Wees eerlijk en transparant over je affiliate relaties. Je kunt je aanmelden bij TradeTracker, Daisycon, Awin en andere affiliate platformen.

Stap 8: linkbuilding

Naast hoogwaardige content, is het zaak de andere websites in jouw niche, een linkje plaatsen naar jouw website. Hiervoor kun je website benaderen met de vraag of je een gastblog mag schrijven. Zorg dat je hier ook een planning voor maakt; bijvoorbeeld vier gastblogs per maand. Als je backlinks van grote websites wil, moet je vaak betalen. Houd daar rekening mee.

Stap 9: analyseer je website

Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om het verkeer op je website te volgen en om te kijken of alle pagina’s in Google staan. Analyseer welke content goed presteert en pas daar je contentplanning op aan. Geen paniek als je geen ervaring hebt met Google Analytics en Search Console; zoek een instructievideo op en ga het stap voor stap bij langs. Je zult zien dat het lang niet zo lastig is als het lijkt.

Stellia affiliate website maken

De makkelijkste en snelste manier om een affiliate website te maken is via het CMS van Stellia. Hiervoor hoef je niet alle bovenstaande stappen te doorlopen. Met andere woorden: je hoeft je vingers niet te branden aan zaken als hosting, templates en verschillende plugins. Zo werkt het:

Stap 1: kies je niche

Belangrijk bij Stellia: kies een niche waarin veel verschillende producten beschikbaar zijn. Het CMS is gericht op affiliate webshops, dus minder op het aanbieden van diensten. Gelukkig bieden 9 van de 10 aanbieders veel verschillende producten aan, zoals Coolblue, Wehkamp en andere grote webshops.

Stap 2: start een proefaccount bij Stellia

Start je proefperiode bij Stellia en log in. Je kunt het zeven dagen gratis proberen, zonder automatische verlenging. Na het inloggen krijg je direct de interface te zien en via onze website vind je de handleiding. Deze is met stappenplannen en foto’s, zodat je precies kunt nadoen wat er geschreven staat. Kom je er niet uit? Dan helpt onze support je gratis op afstand.

Stap 3: domeinnaam

Het enige wat je hoeft te doen is een domeinnaam vastleggen – bij bijvoorbeeld Vimexx – en deze simpelweg invoeren in Stellia. Je hoeft dus niets te doen met hosting of andere technische instellingen.

Stap 4: aanmelden bij affiliate netwerken

Wanneer je een domeinnaam aan Stellia hebt toegevoegd, staat je website in principe al live. Het enige wat je nog te wachten staat is je aanmelden bij affiliate netwerken zoals TradeTracker. Daar kun je je aanmelden bij webshops uit jouw niche. Als je eenmaal geaccepteerd bent (duurt vaak een aantal dagen) kun je alle producten die zij op hun webshop hebben, op jouw website inladen. Allemaal in één keer, zonder technische kennis. Op die manier heb je binnen no-time een volledig gevulde affiliate webshop.

Stap 5: website opmaken

Een websitethema kiezen is bij Stellia eenvoudiger dan bij alle andere platformen. Je kiest een thema uit en vervolgens staat het direct op je website. Je hoeft in principe helemaal niets aan te passen, op een aantal teksten na. Ook kun je de kleuren naar wens aanpassen en foto’s toevoegen. Ook voor deze lay-outinstellingen is een uitgebreide handleiding.

Stap 6: product feeds inladen

Als je eenmaal geaccepteerd bent door je adverteerder, kun je hun producten op jouw website inladen. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Alles is met stellia geautomatiseerd. Via de handleiding lees je precies hoe het werkt. Het duurt maximaal een half uurtje. Bij vragen kun je contact opnemen met de support; ze helpen je live.

Stap 7: werk aan SEO

Je begrijpt dat als een website nieuw in de lucht is, het niet gelijk bezoekers krijgt. Daarvoor moet je aan Google aantonen dat je website betrouwaar is en autoriteit heeft in de niche waar het actief is. Ga daarom elke dag minimaal een half uur aan de slag met het schrijven van productpagina’s, categoriepagina’s en informatieve blogs. Je zult zien dat je na ongeveer twee a drie maanden hard werken je eerste sale krijgt.

Starten met Stellia?

Het CMS van Stellia is het enige Nederlandse CMS dat volledig gericht is op affiliate marketing. Er is een uitgebreide keuze uit allerlei website-thema’s. Je kunt gratis starten door een proefaccount aan te vragen en zult merken dat je – ook zonder technische kennis – binnen de kortste keren je eerste website online hebt. Daarna kun je uitbouwen met meerdere websites om ook meer inkomsten te verdienen; uiteindelijk zelfs een compleet maandsalaris.

Start een affiliate site