Wij maken affiliate toegankelijk!

Beginnen met affiliate marketing. De complete gids

Affiliate marketing is dé manier om online geld te verdienen zonder producten op voorraad te hebben. Maar hoe begin je? Er zijn grofweg drie manieren om te beginnen met affiliate marketing: een blog, affiliate webshop of via sociale media. In dit artikel lees je hoe je zonder technische kennis eenvoudig geld verdient met affiliate marketing.

Wat is affiliate marketing?

Als affiliate marketeer promoot je de producten van een ander, bijvoorbeeld van Coolblue. Als je een product promoot – bijvoorbeeld op je website – en iemand koopt dat product via jouw website, ontvang je een kleine beloning. Meestal tussen de 5 en 10% van het aankoopbedrag. Met andere woorden: je verdient geld door het helpen van anderen bij het verkopen van hun producten.

Dit kun je doen door producten te vergelijken, reviewen, extra informatie te geven óf door een betere webshop in elkaar te zetten dan de adverteerder zelf.

Affiliate marketing: de verschillende opties

Niets verandert zo snel als het internet; waar mensen tot voor kort nog nooit van TikTok hadden gehoord is het nu booming. Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van AI, zoals ChatGPT. In de affiliate wereld verdandert er ook veel. Waar je vroeger eenvoudig geld kon verdienen met affiliate marekting, is het nu iets lastiger. Dit zijn de opties die nu goed werken:

Affiliate blog

De meest gekozen manier om te starten met affiliate marketing is door middel van het starten van een blog. Een blog is een website waar je voornamelijk artikelen op plaats. Dit kan op persoonlijke titel, maar ook anoniem. Wat je vaak ziet zijn reisblogs; mensen gaan op reis en bloggen over hun avonturen. In hun blogs promoten ze bijvoorbeeld backpacks, reisverzekeringen of vakantiehuisjes. Doordat websitebezoekers soms via de blog een aankoop doen, ontvangt de reisblogger een commissie. Het doel van de blog is om zo veel mogelijk websitebezoekers te trekken. De meeste bloggers maken een website met WordPress.

Social media

Affiliate marketing zónder eigen website kan ook. Echter heb je hier een social media-account met veel bereik voor nodig. Een veelgebruikt platform voor affiliate marketing zonder website is YouTube. Via video’s kun je bijvoorbeeld mobieltjes vergelijken, unboxingen doen, software testen of vakantieparken reviewen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een markt voor. In de beschrijving van je YouTube video kun je affiliate linkjes plaatsen. Als iemand dus jouw filmpje kijkt over de voordelen van een Samsung Galaxy S23 en die gene klikt via jouw affiliate linkje door naar CoolBlue en koopt de telefoon; verdien jij een deel van het aankoopbedrag.

Affiliate webshop

Een minder gebruikte, maar zeer effectieve manier om te starten met affiliate marketing is door middel van een affiliate webshop. Je kiest een niche, laadt de producten van adverteerders in en probeert vervolgens zo hoog mogelijk te scoren in Google. Het grote voordeel van een affiliate webshop is dat de koopintentie van de websitebezoeker al aanwezig is. De kans op een sale is dus groter dan bij bijvoorbeeld blogs die vaak informatiever zijn. Stel je wil een affiliate webshop starten in de niche sportvissen; dan kun je gemakkelijk de producten van verschillende adverteerders op jouw webshop tonen. Zo kan de consument producten in één oogopslag vergelijken en doorklikken voor een aankoop. Een affiliate webshop kun je maken via WordPress of via het CMS van Stellia. Voor WordPress heb je flink wat technische kennis nodig, met Stellia kun je direct starten.

Affiliate marketing beginnen

Vergelijkingssite

De vergelijkingssite ligt tussen een blog en een affiliate webshop in. Je bouwt een website dat gericht is op het vergelijken van producten. Dit werkt ontzettend goed, omdat enorm veel mensen eerst een goede overweging maken voordat ze een aankoop doen. Vooral bij dure producten. Je doet het waarschijnlijk zelf ook. Een onderwerp waar enorm veel mense op zoeken is bijvoorbeeld smartphone met goede camera. Ene Thijs Schouten van thijsschouten.nl heeft daar zo’n goede blog met vergelijkingen over geschreven, dat hij op de eerste pagina van Google staat. De kans is groot dat veel mensen via affiliate linkjes op zijn website een aankoop doen, waardoor hij met dit ene artikel waarschijnlijk een paar honder euro per maand verdient. Bekendere vergelijkings affiliate sites zijn pricewise, skyscanner en tweakers.

E-mailmarketing

Een onderschat marketingmiddel is e-mailmarketing. Ondanks dat niet gek veel mensen een promotiemail openen, hoef je bij een lijst van bijvoorbeeld 5000 mensen maar 1% te hebben die overgaat tot aankoop en je verdient aardig wat geld. Stel die 50 mensen kopen allemaal een product dat jij promoot, waarbij je 15 euro commissie ontvangt. Dan verdien je dus met één mail 750 euro. Klinkt makkelijk en uiteindelijk is het dat ook. Het aller moeilijkste is echter het creëren van een e-maillijst. Dit kan via een website of via adverteren. Je kunt e-mailmarketing prima combineren met een blog of webshop en uiteindelijk beide platformen gebruiken om affiliate verkopen te realiseren.

Beginnen met affiliate marketing: stappenplan

Beginnen met affiliate marketing begint met de keuze voor een platform. Houd je van schrijven; dan kies je voor een affiliate blog, houd je van videomaken, dan kies je voor YouTube en als je het nog niet zo goed weet, kun je het best starten met een affiliate webshop. Onderstaand lees je hoe je een flitsende start maakt:

Affiliate marketing beginnen

Affiliate blog starten (of vergelijkingssite)

Geld verdienen met een affiliate blog is de meest gekozen methode en is ideaal voor mensen die goed kunnen schrijven en flink wat tijd hebben om aan hun website te besteden.

Stap 1: kies je niche

Kies een niche waar je gepassioneerd over bent en al wat voorkennis hebt. Het kan iets zijn waar je van houdt, zoals reizen, gezondheid, lifestyle, technologie, of een specifieke hobby. Een gerichte niche helpt je om een specifieke doelgroep aan te trekken. Voorbeelden zijn: sportvissen, backpacken, paardrijden, lego, hout, vakantieparken, fitness en fotografie.

Stap 2: onderzoek en kies geschikte affiliate producten

Onderzoek affiliate programma’s die producten aanbieden binnen jouw niche. Populaire platformen, zoals Daisycon, Awin en TradeTracker bieden een breed scala aan adverteerders met miljoenen producten. Kies producten die waardevol zijn voor je doelgroep en passen bij de thema’s van je blog.

Stap 3: start je blog

Registreer een domeinnaam die gerelateerd is aan je niche en kies een betrouwbaar hostingplatform, zoals Vimexx. Installeer een CMS (platform waarop jij je website bouwt) zoals WordPress. Kies een aantrekkelijk en responsief blogthema. Een blogthema bepaalt in grote lijnen de layout van je website. Ben je hier nieuw in? Geen probleem, een blog maken op WordPress is simpel. Vooral aan de hand van tuturials op YouTube.

Stap 4: creëer waardevolle en informatieve content

Begin met het schrijven van waardevolle, informatieve en boeiende blogposts. Los problemen op, beantwoord vragen en deel je expertise. Focus op het bieden van waarde aan je lezers. Zorg ervoor dat je blogpost relevante zoekwoorden bevat om je SEO te verbeteren en meer organisch verkeer aan te trekken. Zoekwoorden zijn termen waar veel mensen op Googelen. Handig is ook om een contentplanning te maken op basis van thema’s. Het is aan te raden om minimaal één blogpost per dag te schrijven.

Stap 5: integreer affiliate links op een natuurlijke manier

Plaats affiliate links binnen je blogposts op een natuurlijke en relevante manier. Vermijd overdreven promotie en ga voor eerlijke aanbevelingen. Schrijf recensies van producten, maak lijsten met aanbevolen producten, of integreer affiliate links in tutorials en how-to artikelen.

Stap 6: bouw een publiek op

Promoot je blog via sociale media, gastblogs en SEO. Bouw bij voorkeur een e-maillijst op door een nieuwsbrief aan te bieden. Reageer op opmerkingen en interactie met je lezers om je publiek vast te houden.

Stap 7: analyseer en optimaliseer

Gebruik tools zoals Google Analytics om het verkeer op je blog te volgen. Analyseer welke affiliate producten goed presteren en welke niet. Optimaliseer je content en marketingstrategie op basis van deze gegevens. Experimenteer met verschillende soorten inhoud en affiliate producten om te zien wat het beste werkt voor jouw publiek.

Stap 8: blijf leren en groeien

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in affiliate marketing en blijf leren. Neem deel aan webinars, lees boeken en blogs over het onderwerp en blijf experimenteren met nieuwe strategieën. Affiliate marketing verandert voortdurend, dus het is belangrijk om flexibel te zijn.

Een affiliate webshop starten

Beginnen met een affiliate webshop is eenvoudiger en sneller dan het starten van een blog. Je hebt hier minder technische kennis voor nodig en je kunt binnen een halve dag een professionele website online hebben staan.

Stap 1: kies je niche

Ook hier geldt: kies een specifieke niche voor je affiliate webshop. Voorkom dat je een tweede Amazon of Bol.com wordt, want die strijd ga je simpelweg niet winnen. Kader dus echt je niche; heel belangrijk. Vervolgens onderzoek je affiliate programma’s binnen jouw niche en meld je aan bij betrouwbare programma’s die producten aanbieden die je graag wilt promoten. Denk aan TradeTracker, Awin, Coolblue, Wehkamp en Daisycon.

Stap 2: kies CMS en domeinnaam

Bedenk een domeinnaam voor je website. Besteed hier niet te veel aandacht aan, want het is vrij onbelangrijk. Het enige wat je moet weten is dat te lange of onduidelijke domeinnamen ongewenst zijn. Vervolgens kun je deze domeinnaam vastleggen op Vimexx. Je wordt dan eigenaar van de domeinnama en kunt deze koppelen aan je CMS; het platform waarp jij jouw affiliate webshop bouwt. Je kunt kiezen voor WordPress of Stellia. Door te kiezen voor Stellia ben je verzekerd van een eenvoudig en gebruiksvriendelijk platform. Je kunt het zeven dagen gratis testen, inclusief support.

Stap 3: bouw je webshop

Meld je aan bij Stellia en kies een aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk webshopthema. Met vooraf ingestelde thema’s van Stellia kun je razend snel een webshop inrichten en designen. Je hoeft alleen maar een logo toe te voegen, gewenste kleuren in te stellen en de tekst veranderen. Vervolgens kun je heel gemakkelijk eenvoudig producten toevoegen van je adverteerder. Hiervoor is geen technische kennis nodig. Maak categorieën, schrijf categorieteksten en je website is live.

Affiliate marketing beginnen

Stap 4: optimaliseer je webshop voor zoekmachines (SEO)

Het meest onderschatte gedeelte van beginnende affiliate marketeers is het gedeelte SEO. Realiseer je dat dagelijks duizenden mensen in Nederland een nieuwe website starten. Google gaat natuurlijk niet elke nieuwe website hoog in de zoekresultaten vermelden. Dat moet je eerst ‘verdienen’. Met andere woorden: je moet aan Google laten zien dat je binnen jouw niche expert bent; dat je écht wat te vertellen hebt en betrouwbaar bent. Dit doe je door veel uitgebreide content te schrijven. Bijvoorbeeld productteksten, categorieteksten en blogs. Daarnaast heb je backlinks nodig. Dit houdt in dat andere website binnen jouw niche, jouw website op hún website benoemen.

Stap 5: schrijven en promoten

Het gave van affiliate marketing is, dat je zonder groot budget geldt kunt verdienen op het internet. Wat je wél nodig hebt is tijd. Probeer elke dag een uurtje aan je website te werken door blogs te schrijven of je website te promoten op bijvoorbeeld sociale media of via gastblogs. Als houvast kan het handig zijn om een contentplanning te maken.

Stap 6: analyseer en optimaliseer

Gebruik de analyse tools van je affiliate platform om je verkoopprestaties te volgen. Analyseer welke producten goed verkopen en welke niet, en pas je strategie aan op basis van deze gegevens. Als je besluit met het CMS van Stellia te werken, ontvang je gratis advies en support gedurende het het affiliate traject.

Affiliate e-mailmarketing starten

Wil je een e-mailmarketing lijst starten voor affiliate marketing doeleinden? Zorg dan eerst dat je een website hebt, vanwaar je mensen zich kunnen inschrijven voor de nieuwsbrief. Vervolgens kun je verder met het volgende stappenplan:

Stap 1: bouw een kwalitatieve e-maillijst op

Begin met het opbouwen van een e-maillijst van mensen die geïnteresseerd zijn in jouw niche. Plaats aanmeldingsformulieren op je website en sociale media pagina’s. Bied iets waardevols aan, zoals een gratis e-book of een kortingscode, om mensen aan te moedigen zich aan te melden voor je nieuwsbrief. Promoot dit met betaalde advertenties op sociale media. Ga er vanuit dat je een budget van minimaal €300,- per maand nodig hebt om veel goede e-mailadressen te verzamelen.

Stap 2: kies betrouwbare affiliate producten

Selecteer affiliate producten of diensten die relevant zijn voor je doelgroep. Kies producten waar je zelf in gelooft en die waarde toevoegen aan je lezers.

Stap 3: creëer informatieve en boeiende inhoud

Ontwikkel waardevolle content die je lezers aanspreekt. Schrijf informatieve e-mails, link door naar blogs, maak nuttige video’s of bied exclusieve aanbiedingen aan je e-maillijst. Zorg ervoor dat je content boeiend en relevant is voor je doelgroep. En vooral niet te spammy.

Stap 4: integreer affiliate links subtiel

Plaats affiliate links in je e-mails op een subtiele en natuurlijke manier. Vermijd het ‘kleihard’ promoten en focus op het delen van waardevolle inhoud. Je affiliate links moeten naadloos passen in de context van je e-mails.

Stap 5: personaliseer je e-mails

Gebruik de namen van je abonnees en segmenteer je lijst op basis van interesses en voorkeuren. Personaliseerde e-mails hebben een hogere kans om geopend te worden en conversies te genereren.

Stap 6: automatiseer je e-mailcampagnes

Maak gebruik van e-mailmarketingtools om je campagnes te automatiseren. Stel welkomstreeksen, follow-up e-mails en gepersonaliseerde aanbiedingen in. Automatisering bespaart tijd en zorgt ervoor dat je op het juiste moment de juiste boodschap verstuurt.

Stap 7: meet en optimaliseer je resultaten

Houd statistieken bij zoals open rates, klikfrequenties en conversies. Analyseer welke e-mails goed presteren en welke niet. Gebruik deze inzichten om je e-mailmarketingstrategie te optimaliseren. Experimenteer met verschillende onderwerpregels, call-to-actions en verzendtijden om te zien wat het beste werkt voor je doelgroep.

Affiliate marketing op sociale media beginnen

Ben je meer een videomaker dan een schrijver? Dan kun je er voor kiezen om geld te verdienen met affiliate marketing door bijvoorbeeld een YouTubekanala te starten:

Stap 1: niche en affiliate partners

Identificeer een niche waarin je gepassioneerd bent en waarvan je denkt dat deze aanspreekt op sociale media. Onderzoek en sluit je aan bij betrouwbare affiliate programma’s die producten of diensten aanbieden die passen bij je niche.

Stap 2: creëer een YouTubekanaal

Maak een YouTube-kanaal dat specifiek is gericht op je gekozen niche. Zorg voor een aantrekkelijke kanaalbanner (maak makkelijk via Canva), een pakkende profielbeschrijving en een herkenbaar logo. Een professioneel ogend kanaal wekt vertrouwen bij je kijkers.

Stap 3: ontwikkel hoogwaardige en informatieve videocontent

Maak boeiende video’s die écht waarde toevoegen aan je kijkers. Dit kunnen productrecensies, tutorials, vergelijkingen en ‘how-to’-video’s zijn. Zorg ervoor dat je content informatief, betrouwbaar en boeiend is om de interesse van je publiek vast te houden. Publiceer regelmatig.

Stap 4: integreer affiliate links

Plaats affiliate links in de beschrijvingen van je YouTube-video’s. Wees eerlijk en transparant over je affiliatie en moedig je kijkers aan om de links te gebruiken als ze geïnteresseerd zijn in de besproken producten of diensten. Maak de affiliate links duidelijk zichtbaar, maar vermijd overpromotie.

Stap 5: optimaliseer je video’s voor het algoritme van YouTube

Gebruik relevante zoekwoorden in je videotitels, beschrijvingen en tags. Dit helpt je video’s beter te presteren in zoekresultaten, waardoor meer mensen je content kunnen ontdekken en klikken op je affiliate links.

Stap 6: interactie met je kijkers

Reageer op opmerkingen en vragen van je kijkers. Bouw een gemeenschap op door actief met je publiek in gesprek te gaan. Het opbouwen van een band met je volgers vergroot hun vertrouwen in jou en kan leiden tot meer affiliate conversies. Je kunt dit ook gebruiken om een e-maillijst op te bouwen.

Stap 7: promoot je video’s op andere sociale media

Deel je YouTube-video’s -of delen daarvan- op andere sociale media platforms zoals Instagram en TikTok. Gebruik relevante hashtags en pakkende beschrijvingen om de aandacht te trekken van een breder publiek.

Stap 8: Analyseer, optimaliseer en verdien meer

Maak gebruik van YouTube Analytics om de prestaties van je video’s te volgen. Analyseer welke video’s goed presteren en waar je publiek het meest in geïnteresseerd is. Gebruik deze informatie om je toekomstige content te optimaliseren en je affiliate strategie aan te passen.

Verschillende platformen combineren

Als je eenmaal een goed lopend affiliate platform hebt waarmee je een paar honderd tot een paar duizend euro per maand mee verdient, kun je dit uitbreiden met een ander platform. Zo kun je nóg meer mensen bereiken en nog meer geld verdienen. Zo kun je een affiliate blog of webshop perfect combineren met e-mailmarketing en een YouTubekanala met een blog.

Zorg er echter voor dat je eerst een goede focus hebt op één platform, voordat je met een tweede start. Je zult merken dat het flink wat tijd kost om uberhaupt één platform te laten slagen. Hier zit veel tijd en werk in.

Succesvol beginnen met affiliate marketing

Om succesvol te zijn als affiliate marketeer moet je wel tijd investeren. Een mooie website, geschikte adverteerders en je website boosten zodat Google en andere zoekmachines je site goed kunnen vinden is ongekend belangrijk. Hoe hoger je scoort in de zoekmachines, hoe meer mensen je weten te vinden. Voordat je een paar honderd bezoekers per maand op je site hebt, ben je snel minimaal vier maanden verder. Dat is ook vaak wanneer je jouw eerste sales zult zien. Door consistent door werken aan je website, krijg je steeds meer bezoekers en zul je steeds meer verdienen.

Als je succesvol wil beginnen en geld wilt verdienen is het belangrijk om je te verdiepen in SEO en consistent zeer relevante content schrijven. Elke dag weer. Het is allemaal vrij simpel, maar de uitdaging ligt in de consistentie. Mensen houden het simpelweg vaak niet vol. Als jou dat wel lukt, ligt er een lucratieve toekomst voor je. Een paar honderd euro inkomsten in het eerste jaar is niet onmogelijk. Het zelfde geldt voor een paar honderd euro per maand in het tweede jaar en een paar duizend euro per maand in het vierde jaar.

Probeer affiliate marketing een week gratis

Beginnen met affiliate marketing is een keuze dat impact heeft op je dagelijks leven. Je kiest namelijk voor een serieuze business, waar je elke dag tijd aan gaat besteden. Veel struikelblokken zijn er niet, want ook zonder technische kennis en zonder hoge startinvestering kun je ermee starten. Om je kennis te laten maken met affiliate marketing kun je zeven dagen lang het affilaite webshop CMS van Stellia gratis uitproberen. Er is geen automatische verlenging, dus je zit nergens aan vast. Een handleiding en onze supportmedewerkers helpen je graag verder uit te leggen hoe het werkt.

Start een affiliate site